Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att även de företag som saknar kollektivavtal ska ges möjlighet att ta emot lärlingar.
Enligt en ny rapport om småföretagarnas inställning till den nya lärlingsutbildningen som startade hösten 2008 är 72 procent av de svenska småföretagen villiga att ta emot och handleda lärlingar. Det är naturligtvis oerhört glädjande. Småföretagarna betonar sin ambition att vilja växa, och en viktig del i detta är att hitta personal med rätt kompetens exempelvis från den yrkesinriktade gymnasieutbildningen. Att ge fler lärlingar möjlighet att på ett tidigt stadium introduceras i företaget är något som man från småföretagarhåll välkomnar.
En lärlingsutbildning är således en viktig åtgärd för att lösa framtida problem med arbetskraft, vilket enligt Småföretagarbarometern från 2007 visade sig vara det största hindret för tillväxt bland småföretagare.
Det finns emellertid en grupp som inte omfattas av reformen. Företag som inte har kollektivavtal ges nämligen inte möjlighet att ta emot lärlingar. Då hälften av alla svenska företag med under 50 anställda saknar kollektivavtal så innebär detta att de ställs utanför systemet. Detta leder i sin tur till osunda konkurrensvillkor genom ett ingrepp på marknaden som favoriserar vissa företag på bekostnad av andra. Detta är olyckligt och kan inte anses som rimligt. Det borde vara möjligt att utforma lärlingsreformen så att den inkluderar alla företag utan undantag. På så viss skapas lika förutsättningar för aktörer på en gemensam marknad. Dessutom ökar antalet lärlingsplatser samtidigt som lärlingarna får ett större utbud av praktikplatser att välja bland.