Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om moms för friskolor.
Det kommunala skolsystemet har de senaste 15 åren fått en allt större konkurrens från skolor med olika ägandekonstellationer som går under den gemensamma benämningen friskolor. Den ökade mångfalden inom skolsystemet är väldigt positiv. Mångfalden innebär att flera olika inriktningar inom pedagogiken kommer till tals och den har ökat valfriheten för föräldrar och elever.
De personer som har haft störst nytta av det ökande utbudet av undervisningsmetoder är de elever som inte riktigt finner sig tillrätta i den väldigt kommunala skolan och har problem med den vanliga pedagogiken.
Friskolorna fyller upp ett tomrum för framförallt elever med särskilda behov. Den kommunala skolan har inte tagit så väl hand om dem som man skulle önska. Undersökningar visar att det är en större andel barn med särskilda behov som går i friskolor än i den kommunala skolan. Friskolor är en bra möjlighet att skapa skolor som är specialiserade på barn med fysiska eller psykiska funktionshinder.
Friskolor arbetar i en del kommuner i kraftig motvind där politiker och skolbyråkrater hellre ser problem än möjligheter med friskolor. I 80 av landets 290 kommuner finns fortfarande inte en enda friskola och förklaringen kan finnas i att det är mycket svårare att driva en friskola än en kommunal skola.
De ekonomiska förutsättningarna för friskolor kontra kommunala skolor är väldigt ojämna. Eftersom utbildning är momsfri och reglerna för kommunen och friskolorna skiljer sig åt skapar det en större kostnadsbild för friskolorna. Kommunen ansöker hos Skatteverket om ersättning för de momsutlägg man har haft vilket då gör att de kommunala skolorna får tillbaka de utlägg för moms man har haft. Detta gäller inte friskolorna.
När friskolorna säljer sina tjänster till kommunen betalar kommunen ingen moms, men när friskolorna köper material, maskiner och annat som kan behövas i verksamheten betalar de i sin tur ut moms som de sedan inte får tillbaka. Resultatet är att den ekonomiska situationen för friskolorna blir helt annorlunda än för de kommunala skolorna och därmed konkurrerar man inte på riktigt lika villkor. För att komma åt det problemet vill vi att friskolorna kan få ut ersättning för momsen på samma sätt som de kommunala skolorna får genom kommunen.