Motion till riksdagen
2008/09:Ub245
av Malin Löfsjögård (m)

Antimobbningsplaner


m1428

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om antimobbningsplaner och krav på komplettering av skollagen.

Motivering

Mobbning är oacceptabelt och visar på ett av de värsta uttrycken för bristande respekt för andra människor. Över 100 000 elever beräknas i dag vara mobbade på ett eller annat sätt. En undersökning som Friends (Sveriges största organisation mot mobbning) låtit göra visar att bland 14–17-åringar uppger 40 % att de har utsatts för mobbning och kränkning i skolan.

Fler skolor arbetar i dag med att ta tagit fram åtgärdsprogram mot mobbning. Men kunskapen inom området på skolorna behöver ökas. Ett problem är att många skolor tar fram egna hemmasnickrade program. Syftet är lovvärt, men undersökningar visar att åtgärdsprogram som inte är forskningsbaserade utan hemmasnickrade i stället riskerar att öka mobbningen med upp till 30 %. Arbetar skolorna i stället systematiskt med verifierade forskningsbaserade åtgärdsprogram och metoder finns möjlighet att på bara några år halvera mobbningen.

Alliansregeringen satsar 10 miljoner kronor årligen på utveckling av forskningsbaserade åtgärdsprogram mot mobbning och för att öka skolornas kunskap om hur mobbning uppstår, förebyggs och hindras.

Alliansregeringen arbetar nu också med att skriva om skollagen för att ge skolorna och rektorer och lärare verktyg för att skapa ordning och reda. De elever som utgör ett hot mot andra eller stör ordningen måste kunna stängas av eller tvingas byta skola. Mobbarna är de som måste flytta på sig, inte offret.

Detta är bra, men när översynen av skollagen nu genomförs bör ytterligare krafttag mot mobbningen tas. Skollagen bör därför kompletteras med krav på att alla skolor måste arbeta med antimobbningsplaner och att dessa måste vara forskningsbaserade åtgärdsprogram som ger dokumenterad effekt mot mobbningen.

Ansvaret när det gäller mobbning kan aldrig vara den enskilda drabbade elevens utan det måste vara skolan och vuxenvärlden som har det yttersta ansvaret.

Stockholm den 29 september 2008

Malin Löfsjögård (m)