Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att rätten till barnomsorg på oregelbunden arbetstid ska skrivas in i skollagen.
Tillgången till en god barnomsorg var en av grundstenarna i det svenska jämställdhetsarbetet. Den gav kvinnor och män mer jämlika möjligheter att delta på arbetsmarknaden och samtidigt kunna bilda familj. Idag deltar 94,5 procent (enligt Skolverkets statistik för 2007) av alla treåringar i någon form av förskoleverksamhet. Den allra största delen av dessa barn deltar i verksamheten under dagtid. Arbetslivet förändras ständigt och utbudet av deltider, flextider och andra former av mer oregelbundet arbete än vad som varit traditionellt kommer sannolikt bara att öka. Dessutom ställer lagstiftaren som krav för a-kassa att man ska vara aktivt sökande och tillgänglig för arbete.
Kommunen har en skyldighet att tillhandahålla barnomsorg och ”verksamheten ska utgå från barnets behov”. Av 2 a kap. 6 § skollagen framgår att förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg ska tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller barnets eget behov.
Men rätten till barnomsorg på oregelbundna tider är inte absolut. Skolverket har gjort bedömningen att man med nuvarande lagstiftning inte kan uppställa något generellt krav på kommuner att tillhandahålla förskoleverksamhet på obekväm arbetstid (beslut den 22 november 2004, dnr 51-2004:2060). Skolverket framhåller dock att det alltid måste göras en prövning i det individuella fallet och förutsätter att kommunerna, så långt det är möjligt, försöker lösa situationen för en förälder med obekväm arbetstid som inte kan ordna barnomsorg på annat sätt.
Regeringens barnomsorgspeng kommer att öka föräldrarnas valfrihet och sannolikt främja en större variation av anordnare, men kommer på inga sätt att innebära att barnomsorg på oregelbundna arbetstider kan garanteras. Detta får till följd att utbudet av barnomsorg på oregelbundna tider varierar starkt i landet, och huruvida du ska kunna ta jobb utanför ”ordinarie arbetstider” kan alltså bestämmas av var du bor i landet.