Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att pröva olika vägar för att tillgodose behoven av kompetensutveckling inom förskola och skola.
Flexibelt lärande och lärande på arbetsplatsen är viktigt för de anställdas rätt till det livslånga lärandet, liksom för barnens och elevernas rätt till en god kvalitet i förskola och skola. Ofta har dock förskolor och skolor svårt att få de befintliga resurserna att räcka till, vilket gör att även om kompetensutvecklingen är viktig prioriteras den bort.
Sverige har en generellt bra förskola och skola, men för att ytterligare förbättra behöver personalen ges möjlighet till utveckling. Därmed får man nya kunskaper till arbetsplatsen, och barnen och eleverna får nya möjligheter att utvecklas på bästa sätt. Utbildningsbehoven inom de olika grupperna som arbetar i förskolan och skolan varierar. Det kan handla om generella kunskaper, såsom pedagogik, men också om mer specifika kunskaper om de olika kulturer som finns representerade i förskolan eller skolan inom respektive yrke.
För att de anställda på ett effektivt och bra sätt ska kunna arbeta och samarbeta med barnen är det viktigt att de har goda kunskaper om barn och deras behov. Exempelvis har ofta vaktmästaren på skolan en central roll i elevernas vardag, men ingen utbildning som specifikt innehåller studier om barns behov och utveckling. Det är också vanligt att personal börjar arbeta som timanställda, utan att ha den formella kompetensen, och sedan blir anställda. Då behövs kanske kompletterande utbildning för att kunna skaffa sig formell kompetens.
Inom äldrevården startade den tidigare socialdemokratiska regeringen en stor satsning på kompetensutveckling, eftersom det är en viktig investering för att höja kvaliteten i äldreomsorgen. På liknande sätt bör man pröva olika vägar för att tillgodose behoven inom förskola och skola så att kompetensutveckling för personalen blir en realitet för en bättre skola.