Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ytterligare utveckla pedagogiska alternativ inom den kommunala skolan.
Den kommunala skolan är bra redan i dag, men det finns alltid möjlighet att göra den bättre. Ett sådant område är att anpassa inlärningsmetoder till barnens verkliga behov.
Det är ett problem att många barn i dag inte klarar av dagens inlärningspedagogik. Det finns risk för att de som inte kan tillgodogöra sig kunskaperna, eftersom dessa är förmedlade på ett för denna grupp felaktigt sätt, lämnas med känslor av frustration. Ingen ska naturligtvis påtvingas en annan variant av inlärningspedagogik, men alternativet bör finnas. Mål och riktlinjer för skolans arbete kan ändå uppnås och följas även om skolan öppnar för alternativ pedagogik.
Skolans pedagogik måste bli mer flexibel så att fler barn och elever kan gå ut skolan med godkända betyg. Det finns inget som talar för att alternativ pedagogik inte skulle vara lika bra som den som traditionellt används inom den svenska skolan. Det viktigaste är att barn känner att de kan lära sig och lyckas. Därför behövs olika inlärningsmetoder och därför måste alternativ pedagogik också utvecklas inom den kommunala skolan.
Vi kan alla lära men det tar olika tid. Utmaningen i att lära ligger i att lära alla allt oavsett vilka individuella förutsättningar som eleven har för sitt lärande. Det bör därför finnas möjligheter att ytterligare utveckla alternativ pedagogik inom den kommunala skolan för att fler barn och elever ska kunna tillgodogöra sig kunskaperna. Kunskap om fler pedagogiska modeller skapar sannolikt bättre förutsättningar för lärare att föra ut kunskap på ett sätt som eleverna kan ta till sig. Skolmiljön bör präglas av en tillåtande och nyfiken attityd till olika pedagogiska metoder. Det ligger en stor vinst i att låta lärare och barn pröva sig fram till den pedagogik som passar just dem.