Motion till riksdagen
2008/09:U352
av Mikael Oscarsson (kd)

Mellanösternkonflikten och barns läroböcker


kd747

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en grundlig undersökning av palestinska läromedel.

Motivering

Sverige har ett långvarigt engagemang i Palestinska myndigheten genom biståndsgivande, som nu förnyats genom ”Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Västbanken och Gaza” för juli 2008 till december 2011
(Utrikesdepartementet 2008-06-25). De specificerade målen för biståndet är där ”att främja fredsbyggande och fredsprocessen, samt att främja ett demokratiskt palestinskt statsbyggande”. Som övergripande mål finns också fattiga människors perspektiv på utveckling och rättighetsperspektivet. Utifrån dessa mål är det viktigt att öka förståelsen och samarbetsviljan mellan israeler och palestinier, vilket också framgår av dokumentet.

Under 2008 uppgår det svenska biståndet till cirka 700 miljoner kronor, och Västbanken och Gaza har av regeringen valts ut som ett av de landområden Sverige ska fortsätta bedriva utvecklingssamarbete med.

Flera organisationer har i dag möjlighet att följa det som sägs och skrivs i palestinska medier samt ta del av innehållet i palestinska läromedel för att sedan översätta materialet för en bredare publik. På detta sätt kan var och en i dag följa med fredssträvandena på bägge sidor av konflikten. Resultatet är nedslående för dem som hoppas på fred och försoning i regionen.

Det är speciellt beklämmande att den senaste palestinska läroplanen, som utarbetats av Fatah, ytterligare har radikaliserats. I dagens läroplan utgör inte konflikten mellan israeler och palestinier längre en territoriell konflikt som kan lösas genom förhandlingar utan en religiös sådan, där varken eftergifter eller kompromisser tillåts. I skolböcker utmålas nationen Israel som helhet som historisk islamistisk mark som under inga omständigheter kan ges avkall på. Märk väl att konflikten inte gäller de ockuperade territorierna, som är föremål för själva fredsprocessen, utan hela staten Israel. Bildandet av den judiska nationen beskrivs som ”den största katastrofen i världshistorien”.

Beskrivningen av fredsparten Israels tillkomst som en katastrof ter sig kanske mer logisk om man granskar den palestinska historiebeskrivningen i skolornas undervisningsmaterial som helt och hållet saknar omnämnanden av förintelsen. Trots att historieböckerna nämner nazisternas rasism och krigsförbrytelser undviker man att med ett enda ord nämna förintelsen av sex miljoner judar. Genom att medvetet förvränga historien och ge religiösa skäl för att misskreditera den judiska nationen, sår man förödande frön av hat och bitterhet som väl förklarar hur rekryteringen av självmordsbombare lyckas så väl. Detta kan ske eftersom kampen mot de otrogna samt martyrskap i läroböckerna framställs som någonting ädelt och eftersträvansvärt.

Sverige har som bekant förbundit sig att verka såväl för barns mänskliga rättigheter som för en fredlig lösning på konflikten i Mellanöstern. Dessa målsättningar kan endast uppnås om det uppväxande släktet på båda sidor av konflikten lär sig att respektera varandra. Just därför bör de palestinska barnens läroböcker också präglas av fredsfostran och inte av våldsindoktrinering.

Mot bakgrund av dels det omfattande biståndet till Västbanken och Gaza, dels de målsättningar Sverige har för stödet, bör Sverige verka för en undersökning av läromedel som används där.

Stockholm den 7 oktober 2008

Mikael Oscarsson (kd)