Motion till riksdagen
2008/09:U327
av Cecilia Wigström i Göteborg och Karin Granbom (fp)

En sammanhållen Vitrysslandspolitik


fp1234

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Vitryssland.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa egeninsatsen för svenska enskilda organisationer som verkar i Vitryssland.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den svenska regeringen i EU-kretsen bör arbeta för att skapa en långsiktig strategi för ett demokratiskt Vitryssland.

Mänskliga rättigheter i Vitryssland

Vitryssland är den sista diktaturen i Europa, och förtrycket av oppositionella är massivt. Ideella organisationers, politiska partiers och oberoende massmediers aktiviteter stoppas. Politiska gripanden av medlemmar av oppositionen och journalister äger fortlöpande rum. Föreningsfriheten är med andra ord gravt inskränkt, och detsamma gäller för pressfriheten.

Televisionen är statskontrollerad och sänder enbart positiva nyheter om presidenten. Så fungerar även dagstidningarna. Oberoende och fri press finns, men har fått svårt att fungera. Tryckning och distribution förhindras och upplagor tas i beslag om de är alltför kritiska. De flesta tidningar har stängts ned.

Situationen för HBT-personer i Vitryssland är allvarlig. Deltagare i festivaler och möten har misshandlats av polis, och tungt beväpnad militär har använts för att tvinga ut mötesdeltagare på gatan. De vitryska myndigheternas förtryck av HBT-personer har fått till följd att spelrummet är fritt för nynazistiska organisationer som öppet kräver att regeringen ska göra allt för att stoppa HBT-personer från att utöva sina mänskliga rättigheter.

Att Vitryssland är en diktatur råder det inga tvivel om, och listan med exempel ovan skulle kunna göras mycket längre. Det är tydligt att Lukasjenka styr landet med järnhand. Det är vårt ansvar att stötta den demokratiska oppositionen, så att den får styrka nog att försvara sina rättigheter och möjlighet att skapa demokrati i sitt land.

Parlamentsvalet i september 2008

Inför parlamentsvalet den 28 september 2008 fanns det vissa tecken på att Lukasjenka var på väg att ta små steg i demokratisk riktning. Han frigav de sista politiska fångarna, och något fler oppositionella hade fått registrera sig (70 stycken för 110 valkretsar) som kandidater. Dessutom fick varje kandidat göra två femminutersframträdanden på tv, i en i övrigt helt statskontrollerad mediemiljö. Inrikesministern hade också lovat valövervakare från OSSE tillträde till rösträkningen.

Tyvärr infriades inte detta löfte och de ytterst små demokratiska steg som togs räckte inte till för att avsevärt förändra bilden av landet. OSSE konstaterade: ”Valet ägde rum i en strikt kontrollerad miljö med knappt synbar valkampanj. Rösträkningen genomfördes dåligt eller mycket dåligt i 48 procent av de besökta vallokalerna.” Av de 70 oppositionella kandidaterna var det ingen som valdes.

Sveriges relationer med Vitryssland

Som ett nära grannland är Sveriges roll för en demokratisering av Vitryssland särskilt angelägen. Det är därför glädjande att alliansregeringen under de senaste två åren har lagt om biståndspolitiken så att den har fått tydligare fokus på demokrati. När det gäller Vitryssland specifikt så har man dessutom ökat biståndet från 45 till 70 miljoner och är på väg att öppna en ambassad i Minsk. Det är en mycket positiv utveckling.

Det är viktigt att Sverige stöttar de aktivister som kämpar för ett demokratiskt Vitryssland. Vi vill därför ytterligare stärka biståndet genom att avskaffa egeninsatsen på 10 % för det bistånd som kanaliseras genom enskilda organisationer. Egenavgiften infördes av socialdemokraterna 2004, samtidigt som repressionen mot det vitryska föreningslivet pågick som värst. Det gjorde det svårare för svenska föreningar att samarbeta med vitryska motsvarigheter. Till exempel avbröt Svenska Freds sitt samarbete med människorättsorganisationen Viasna.

Att avskaffa egeninsatsen skulle ytterligare stärka samarbetet mellan frivilligorganisationer, konstnärer, universitet och tjänstemän på lokalnivå till gagn för båda länder. Det handlar om att på lång sikt bädda för förändringar genom att stödja de grupper och individer som kan spela en nyckelroll i en framtida demokratisering. Att verka i en diktatur är så pass svårt att det mycket väl motiverar ett borttagande av egenavgiften.

Vitryssland och EU

Vitryssland är ett av EU:s grannländer, och det är därför dags att EU axlar sitt ansvar som en viktig aktör i skapandet av en utveckling i demokratisk riktning där. Det är viktigt inte bara för alla vitryssar, utan för hela vår kontinents säkerhetspolitiska utveckling. Ett land där ledaren hävdar att Europeiska unionen är en imperialistisk och krigisk organisation som hotar överta Vitryssland utgör en säkerhetspolitisk risk.

Sveriges regering ska därför inom EU arbeta för att skapa en långsiktig strategi för ett demokratiskt Vitryssland. EU har en rad program inom bl.a. bistånd, kultur och handel som kan användas för att främja en demokratisk utveckling. Medlemsperspektivet bör hållas öppet. Visumavgifterna till EU bör sänkas.

Stockholm den 1 oktober 2008

Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

Karin Granbom (fp)