Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fortsatt svenskt stöd till United World Colleges (UWC) skola i Norge.
United World College är ett globalt inriktat utbildningsnätverk som grundades 1962. Syftet var att förena unga studenter från olika delar av världen att lära sig själva och varandra om de värdegrunder som är betydelsefulla för att främja förståelse för hur fredlig samlevnad kan bidra till att minska konflikter mellan människor. United World College driver idag 12 skolor spridda över fem kontinenter. Eleverna är 16–19 år och studierna motsvarar de två sista åren på ett svenskt gymnasium. Vid UWC läser man till en International Baccalaureate (IB), världens idag mest utbredda studentexamen. I Flekke i Norge finns en av skolorna, som drivs av UWC i samarbete med Röda Korset. 16 svenska elever antas varje år och övriga studenter kommer från mer än 70 olika länder. Studenterna får dela rum med ungdomar med helt andra värderingar, annan religion och uppfostran än den man själv har. Deras gemensamma intresse är viljan att lära känna varandra, att överbrygga de barriärer som språk, religion, politik och kultur kan utgöra för att bidra till att förståelsen mellan folk och länder blir bättre.
UWC-skolan i Norge finansieras via statliga bidrag och frivilliga bidrag från föräldrar, kommuner, stiftelser och fonder. Sen 1993 har Sverige bidragit med ca 5 miljoner kronor årligen.
Det svenska bidraget har hittills belastat biståndsanslaget. Enligt de kriterier som OECD och DAC ställt upp kan dock inte bidraget klassas som bistånd. Därför ska stödet dras in. Men ibland går verkligheten utanför snäva klassificeringar. Det viktiga i sammanhanget är att den fredsbevarande insatsen i ett långt perspektiv kvarstår. Och att Sverige som en av 122 nationer fortsätter sitt engagemang för UWC-skolan. Det kan även tilläggas att det totala antalet studerande från de minst utvecklade länderna med vilka Norge samverkar med i biståndssamanhang i år uppgår till 41 stycken.
Om det svenska stödet till den norska UWC-skolan slopas, blir det svårt att upprätthålla hög kvalitet i utbildningen. Det riskerar också att påverka möjligheterna för UWC:s nationella kommitté i Sverige att samla in frivilliga bidrag. UWC-skolan i Norge erbjuder en alldeles unik möjlighet för svenska och utländska ungdomar att få studera i en spännande miljö. Framförallt handlar det om att överbrygga de svårigheter att förstå varandra som annars finns.
UWC:s målsättning att i en alltmer splittrad värld arbeta för internationell solidaritet och kulturmöten är något vi borde bejaka. Sverige bör därför även fortsättningsvis stödja UWC. Detta bör ges regeringen till känna.