Motion till riksdagen
2008/09:U319
av Annelie Enochson (kd)

Konstitutionell administrativ enhet för irakiska minoriteter


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att en konstitutionell administrativ enhet för irakiska minoriteter skapas på Nineveslätten.

Motivering

Rapporterna om irakiska minoriteters grymma öde till följd av Irakkriget är omfattande. Yezidier, mandéer, assyrier och shabaks riskerar att försvinna från Irak om den nuvarande utdrivningen inte stoppas. För att stoppa denna utveckling är det viktigt att erbjuda minoriteterna en fristad i Irak där de kan känna trygghet. Denna fristad bör etableras i form av en administrativ enhet på Nineveslätten, ett område ungefär lika stort som Gotland. Det finns inga konstitutionella hinder för att skapa en administrativ enhet på Nineveslätten där alla etniska och religiösa grupperna finns representerade. Den irakiska konstitutionens paragraf 125 garanterar rätten att bilda sådana administrativa enheter. Det som saknas är politisk vilja för att ta tag i frågan. En administrativ enhet på Nineveslätten skulle i praktiken innebära att befolkningen får välja egna lokala ledare, utforma grundskolor som tillgodoser deras specifika behov i fråga om modersmål, egen poliskår som består av lokala tjänstemän som befolkningen känner och har förtroende för och så vidare. Taget tillsammans skulle en administrativ enhet ge minoriteterna den trygghet som behövs för att stanna inom landets gränser, samt för att underlätta den redan pågående återflyttningen av flyktingar. Sverige är ett land som har fått bära en tung börda när det gäller irakiska flyktingar. De svenska kommunerna bråkar med varandra om vem som ska vara med och ta emot irakiska flyktingar. Frågan om en administrativ enhet på Nineveslätten är direkt kopplad till flykten av irakiska flyktingar till Sverige. Enligt svenska medierapporter är majoriteten av flyktingarna tillhörande minoritetsgrupperna assyrier och mandéer.

Genom att verka politiskt för att uppmuntra den irakiska staten att etablera en sådan administrativ enhet kan Sverige motverka de orsaker som skapar stora problem hemma med flyktingströmmar och stora integrationskostnader. Sverige bör genom sina diplomatiska kontakter med Irak uppmuntra den irakiska regeringen till att säkerställa minoriteternas ställning på Nineveslätten.

Stockholm den 6 oktober 2008

Annelie Enochson (kd)