Motion till riksdagen
2008/09:U295
av Magdalena Streijffert m.fl. (s, v, mp)

Forum för fred i Burma


s16043

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett forum för bättre koordinering av olika länders och forums inställning gentemot Burma.

Motivering

Sedan 1962 har olika militärjuntor styrt Burma/Myanmar. Sedan den folkliga resningen, som slogs ned av militärjuntans soldater, har diskussioner förts i olika forum om vilka åtgärder som bör vidtas för att stödja kampen för demokrati i Burma/Myanmar. Efter att ytterligare demonstrationer, som också de blodigt slogs ned för ett år sedan, har världen åter vänt sina ögon mot landet, och arbete har gjorts för att försöka få militärjuntan att starta en dialog med oppositionen, släppa de politiska fångarna och låta Aung San Suu Kyi lämna sin husarrest. Det skulle vara några första steg mot demokrati i landet. Tyvärr har militärjuntan inte valt den vägen.

EU har bestämt en gemensam policy gentemot militärjuntans Burma/Myanmar. I dokumentet Common Position on Burma/Myanmar listas olika personer och företag som drabbas av EU:s gemensamma sanktioner i ”Fördraget om Europeiska unionen”. Dessa sanktioner är s.k. smarta sanktioner vars mål är att sätta press på dem som inte har respekt för de mänskliga rättigheterna men inte att påverka befolkningen i sin helhet. Efter demonstrationerna för ett år sedan införde EU ytterligare sanktioner, men utan större påverkan, och bland annat Sverige arbetar för att hitta fler s.k. smarta sanktioner gentemot militärjuntan.

USA:s policy gentemot Burma/Myanmar är väldigt hård, och landet har infört långtgående sanktioner mot Burma som innebär att inga investeringar eller export/import sker mellan länderna.

Aseans inställning till Burma har förändrats och blir allt hårdare. En tydlig förflyttning har skett från doktrinen att inte blanda sig i ett av medlemsstaternas interna problem. Kritik har riktats från Asean gentemot militärjuntans Burma/Myanmar, och tydligast har Burma/Myanmars skakiga hållning gentemot Asean blivit när landet tvingats dra tillbaka sitt ordförandeskap för Asean under augusti 2005.

I motionen nämns fyra olika forum där Burma/Myanmar tagits upp. Alla har de olika inställningar till militärjuntans Burma/Myanmar. Det saknas i dag en koordinering av olika länders och forums inställning till landet. Inom FN:s säkerhetsråd finns Kina med vetorätt, och Kinas inställning gentemot Burma/Myanmar har alltid varit vänlig och beskyddande. Kina har varit det största hindret för att en ordentlig diskussion om Burma/Myanmar kunnat uppstå i detta organ. Trots det behöver diskussionen om Burma/Myanmar fortsätta att drivas i FN eftersom det är det organ som har störst internationell legitimitet och därigenom bäst förutsättningar att samla världens länder bakom krav på demokrati och mänskliga rättigheter i Burma/Myanmar. Ett annat problem är att den demokratiska oppositionen i dag inte för direkta samtal med länder eller vissa av dessa forum. Avsaknaden av koordinering av policy och direkta diskussioner med oppositionen har skapat en osäker situation för den demokratiska oppositionen.

Den svenska riksdagen bör verka för att ett internationellt forum upprättas där oppositionen kan möta de politiska aktörerna i världen. Detta menar vi skulle leda till en bättre koordinering av olika länders och forums inställning till Burma/Myanmar.

Stockholm den 3 oktober 2008

Magdalena Streijffert (s)

Hans Linde (v)

Mehmet Kaplan (mp)