Motion till riksdagen
2008/09:U293
av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

Samarbete med Israel


fp1220

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att främja handelsrelationerna mellan Sverige och Israel genom att ge Exportrådet i uppdrag att öppna ett kontor i Tel Aviv.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att främja handelssamarbetet mellan Israel och grannländerna.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utnämna en kulturattaché vid svenska ambassaden i Tel Aviv.1

1 Yrkande 3 hänvisat till KU.

Motivering

Bilden av Israel som man får i Sverige via medierna handlar oftast om krig och om Mellanösternkonflikten. Självklart är det en viktig utrikespolitisk fråga, och Sverige ska bidra till en tvåstatslösning, så att en demokratisk palestinsk stat som lever i fred med ett säkert Israel kan växa fram. Men Sverige kan spela en större roll för regionens utveckling. Bara genom att skapa en långsiktig och mångbottnad relation med olika delar av israeliska samhället, kan Sverige med trovärdighet påverka eller kritisera Israels agerande i Mellanösternkonflikten.

Såväl Sverige som Israel har en lång tradition av att satsa på högteknologisk industri. Ändå är samarbetet mellan svenska och israeliska företag på förhållandevis låg nivå. Vilka företag vill samarbeta med motparter i ett land där allt verkar handla om krig, konflikt och osäkerhet?

Om Sverige ska spela en aktiv roll i Mellanöstern räcker det inte med att vilja medla i konfliktsituationer. Det gäller att skapa breda, ömsesidiga kontaktytor i samhället. Bara genom att skapa en långsiktig och mångbottnad relation med olika delar av det israeliska samhället kan Sverige med trovärdighet påverka eller kritisera Israels agerande i Mellanösternkonflikten.

I dag drar sig många svenska högteknologiska företag för att samarbeta med israeliska motparter eftersom bilden som förmedlas av landet oftast handlar om konflikten. Svenska företag skulle ha mycket att tjäna på ökad handel och ökat samarbete och kunskapsutbyte med Israel. Israel har trots sin ringa ålder under kort tid utvecklat en av världens största koncentrationer av hightechindustri. Där finns också den största andelen ingenjörer i världen och det högsta antalet patent om man jämför med befolkningsstorleken. I år har Israel för fjärde året i rad en tillväxt på över fem procent. Ingen annanstans startas så många nya högteknologiska företag per invånare som i Israel. Det finns redan i dag ett utbrett handelssamarbete mellan Israel och EU-länder. Men mer skulle kunna göras. Därför bör regeringen verka för att Exportrådet öppnar ett kontor i Tel Aviv, i dag verkar nämligen Exportrådet i Israel genom kontoret i Turkiet.

Utökad handel är inte bara bra för svenska och europeiska företag, det kan även främja relationerna mellan Israel och dess grannländer. EU är ett exempel på hur regionala ekonomiska samarbeten kan sänka konfliktbenägenheten mellan länder som tidigare varit fiender. Därför bör Sverige och EU ta initiativ till att stimulera samarbeten mellan företag i Israel och företag i grannländerna. Ett sätt vore att verka för att EU erbjuder sänkta tullar på produkter som är resultat av samarbeten mellan företag i Israel och minst ett av grannländerna i regionen.

Även i fråga om kultur och bildning ligger Israel i framkant. Israel är det enda land i Mellanöstern där författare, oavsett religion, sexuell läggning eller kön, får publicera sina böcker, pjäser eller tidskrifter fritt. I landet produceras fler doktorsavhandlingar per invånare än i något annat land. Israel tillhör de länder som har flest museum och störst bokproduktion per capita. Redan i dag finns det exempel på framgångsrika samarbeten, ett sådant är Batsheva Dance Company, en av världens främsta moderna dansensembler, som turnerat i Sverige. Men mer kan göras.

I Sverige pågår ständigt en livaktig diskussion om värdet av att samhället säkerställer att det finns ett dynamiskt kulturliv. Med det perspektivet är det fascinerande att Israel, som under hela sin existens befunnit sig i krig eller krigsliknande förhållanden, alltid slagit vakt om ett rikt och levande kulturliv. En ömsesidig diskussion om kulturen och bildningens roll för demokratin skulle vara fruktbar för båda parter. För att främja det kulturella utbytet mellan Sverige och Israel bör regeringen utnämna en kulturattaché vid ambassaden i Tel Aviv.

Stockholm den 29 september 2008

Cecilia Wikström i Uppsala (fp)