Motion till riksdagen
2008/09:U291
av Rosita Runegrund m.fl. (kd, fp, c)

Ökad andel av biståndet till SRHR


kd402

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör öka andelen till området sexuell och reproduktiv hälsa och därtill hörande rättigheter inom biståndsbudgeten.

Inledning

Sverige har länge varit en av de starkaste aktörerna på området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. På den internationella arenan finns en förväntan på Sverige att vara en politisk kraft för individens rätt att oavsett var i världen han eller hon är född kunna bestämma över sin kropp, sin sexualitet och barnafödande. Det svenska ledarskapet i dessa frågor är också viktigt utifrån perspektivet om komplementaritet inom det globala biståndet. Sverige, med sin nationella sexualpolitiska historia och sin erkända roll som global aktör, har specialistkunskap på SRHR inom biståndet och i arbetet för mänskliga rättigheter.

Millenniemålen kommer inte att kunna uppnås utan fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I millenniemålen finns nu ett delmål om att alla människor ska ha tillgång till reproduktiv hälsa senast år 2015.

Politik för global utveckling

Genomgående i Sveriges politik för global utveckling är att den synliggör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter tydligt. En sådan politisk prioritering måste få en verklig och betydande avspegling när regeringen gör biståndspolitiska finansiella prioriteringar. Satsningar på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter måste dessutom avspeglas i fortsatt stöd till det civila samhället genom program för frivilligorganisationer och genom finansiellt stöd till bland andra IPPF. Satsningar på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter måste också avspeglas i det multilaterala stödet genom fortsatt politiskt arbete i till exempel UNFPA:s styrelse.

Öka andelen av biståndet

Sverige har under de senaste åren ökat andelen bistånd till SRHR och den kan snart uppnå 10 %. Den största ökningen beror på ökat stöd till insatser mot hiv och aids. Vi uppmanar regeringen att under 2009 ytterligare fokusera de finansiella resurserna till framför allt insatser som syftar till att öka tillgången till preventivmedel, sexualundervisning, mödrahälsovård och säkra aborter. Detta vill riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Rosita Runegrund (kd)

Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

Annika Qarlsson (c)