Motion till riksdagen
2008/09:U290
av Agneta Berliner och Camilla Lindberg (fp)

Fördjupade relationer Sverige–Israel


fp1380

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla och fördjupa de bilaterala relationerna mellan Sverige och Israel.

Motivering

De svensk-israeliska förbindelserna är goda. Den nuvarande svenska regeringen har tagit vid efter den förra regeringen med att fortsätta bygga ett förtroendefyllt samarbete med Israel. Regelbundna politiska kontakter och betydande utbyten inom forskning, handel och kultur främjar samarbetet.

Det är lätt att hitta områden där utbyte av kunskap och erfarenheter kan utökas till ömsesidig nytta. Inom exempelvis områden såsom integration, näringslivsforskning, småföretagande, miljö/klimatteknik, biomedicin och bistånd kan säkerligen ytterligare göras för att stimulera informationsutbyte och kontakter. Ett annat möjligt samarbete är att uppmuntra möten mellan unga människor i Israel och Sverige – kanske går det till exempel att hitta projekt där Ung Företagsamhet samarbetar med unga företagare i Israel.

Israel har varit framgångsrikt inom flera av de områden som nu är Sveriges utmaningar. Israel är ett enastående exempel på integrationsarbete; landet mångdubblade sin befolkning under åren efter 1948. Och under 1990-talet integrerades nära 1,5 miljoner ryska invandrare – något som kan jämföras med om USA på tio år skulle integrera en befolkning motsvarande hela Spanien. En femtedel av Israels befolkning består av minoriteten israeliska araber.

Israel har störst forskningsproduktion, flest ingenjörer per capita i världen och flera världsledande forsknings- och utbildningsinstitutioner. Därtill är de israeliska inkubatorerna mycket framgångsrika på att fånga upp innovativa idéer och förse dem med adekvat finansiering. Dynamiken i det israeliska näringslivet liksom samarbetet mellan företagande och forskning gör konststycket att förvandla idéer till innovationer till patent till unika produkter och tjänster i bärkraftiga företag framgångsrikt.

Sverige har en lång tradition av att åstadkomma förtroendefulla gemensamma lösningar och av att hitta vägar framåt som bygger på kompromisser, där dock alla går framåt och ingen med en känsla av förlorande. Erfarenheter som i vårt stöd till en tvåstatslösning kan bidra i projekt som sammanför israeler och palestinier. Och i de projekt där Israel värderar och satsar på att utveckla den palestinska ekonomin.

Det finns många värden av att fördjupa de bilaterala relationerna mellan Sverige och Israel. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Agneta Berliner (fp)

Camilla Lindberg (fp)