Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en svensk fredskår, som kan vara ett komplement i biståndsarbetet, bör införas.
Säkerhet och utveckling har kommit att betonas i den säkerhetspolitiska debatten. En inriktning av den svenska bistånds- och säkerhetspolitiken mot fler internationella och fredsbevarande insatser kräver att bistånds- och försvarsinsatser samordnas i större utsträckning. Detta är också alliansregeringens ambition och målsättning.
I takt med att Försvarsmaktens verksamhet förändras är det även naturligt att den frivilliga verksamheten genomgår en liknande process och anpassas efter det civila samhällets behov. I linje med detta resonemang borde möjligheterna att inrätta en svensk fredskår – som ett komplement i biståndsarbetet – beaktas.
Med tanke på svenska folkets starka intresse och engagemang för internationella demokrati- och rättvisefrågor skulle möjligheten att kunna tjänstgöra inom en svensk fredskår förhoppningsvis föranleda ett stort intresse.
Ett deltagande inom en svensk fredskår – med civilt biståndsarbete istället för militära insatser – skulle ge fler svenskar, inte minst ungdomar, möjlighet till internationellt arbete och kontakt med utlandet, särskilt i utvecklingsländerna. Samma förmåner som gäller för deltagande i militära uppdrag utomlands skulle gälla för de deltagande i fredskåren.
En fredskår som bas för frivilligt biståndsarbete behöver tillgång till såväl vanliga medhjälpare som yrkeskunniga experter av olika slag – beroende på förhållandena i länderna där den verkar. Arbete inom fredskåren bör leda till civil meritering och tillgodoräknande av de erfarenheter som införskaffats i det civila samhället.
Fredskårens arbete kan och bör gå hand i hand med de insatser som Sverige gör med militär trupp i internationell tjänst. Fredskåren har vissa utbildningar gemensamt med försvaret inför insatser utomlands.
Det är viktigt att få fler svenskar att engagera sig i det svenska biståndsarbetet – ett arbete inom fredskåren kan vara ett steg i rätt riktning. En insats inom fredskåren ska inte ses som en livstidskarriär utan som en möjlighet för fler svenskar att kunna göra en internationell insats någon gång under livet.