Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka i EU-kretsen för att Europeiska unionen inte ingår nya avtal eller något fördjupat partnerskapsavtal med Marocko så länge landet ockuperar Västsahara.
Marocko är en ockupationsmakt. Sedan 1975 ockuperar landet sin granne Västsahara och genomför övergrepp på det västsahariska folket. Det är en ockupation som bryter mot suveränitetsprincipen och som har fördömts av FN. Enligt en FN-resolution skulle en folkomröstning ha ägt rum 1992 där västsaharierna skulle ta ställning till sitt lands framtid, men Marocko har fortfarande inte låtit omröstningen komma till stånd. Förhandlingarna för att få till stånd en förändring har i princip stått stilla sedan 2004.
Trots detta har EU genom åren ingått bland annat associationsavtal med Marocko, vilket har gynnat landets ekonomi som är beroende av den europeiska marknaden. Marockos nuvarande mål i sina relationer till EU är att få bli en ”advanced partner”, vilket ytterligare skulle fördjupa samarbetet mellan unionen och kungadömet såväl ekonomiskt som säkerhetspolitiskt. Reaktioner från EU har bland annat kommit ifrån kommissionär Benita Fererro-Waldner och Frankrikes president Nicolas Sarkozy som förutspått att den föreslagna statusen ska bli verklighet.
Om EU accepterar en sådan status på samarbete skulle vi ytterligare legitimera och finansiera Marockos ockupation av Västsahara. Det nuvarande partnerskapsavtalet har uppenbarligen inte gjort Marocko berett att följa internationell rätt. EU har dock en nyckelroll att spela för att det västsahariska folket i enlighet med folkrätten självt ska bestämma över sin framtid. EU bör därför villkora vidare avtal med Marocko så att ockupationen av Västsahara upphör. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.