Motion till riksdagen
2008/09:U273
av Magdalena Streijffert (s)

Konflikten i Mellanöstern


s16041

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den israeliska ockupationen, bosättningspolitiken, byggandet av muren och övergreppen på ockuperat område.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att humanitär hjälp ska nå Gazaremsan.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att driva på för att en dialog ska föras mellan både Fatah och Hamas och Palestina och Israel.

Motivering

Utvecklingen i Mellanöstern är av stor betydelse för omvärlden. Sverige har varit ett av de länder som länge engagerat sig i konflikten, och som lyckats föra samman de två sidorna till dialog. Efter år av bakslag behöver nu parterna världens stöd och påtryckningar för att den bräckliga fredsprocessen ska ge resultat. För trots att en fredsprocess är igång är det mycket fakta på marken som går i en negativ riktning. Det är därför viktigt att ge båda parterna stöd och påtryckningar för att en fredsprocess, också på marken, ska bli verklighet.

Målet måste vara ett oberoende demokratiskt och livskraftigt Palestina, sida vid sida med Israel, med säkra och erkända gränser för båda parter. Gränserna före 1967 års krig måste vara utgångspunkten. Israel har som den starkare parten ett särskilt ansvar att föra fredsprocessen framåt. Ockupationen av de palestinska områdena måste upphöra. Den israeliska bosättnings­politiken, byggandet av muren och stängslet på ockuperad mark och övervåldet måste få ett slut. Sverige måste kritisera Israel med utgångspunkt från folkrätten och internationell humanitär för de övergrepp som sker på ockuperad mark. Palestinierna måste å sin sida ta tydligt avstånd från självmordsbombningarna. Terrorism kan aldrig rättfärdigas.

I början av 2006 genomfördes demokratiska val i Palestina. Den terrorstämplade organisationen Hamas som strax före valet bildat politiskt parti segrade. Valen var unika inte bara därför att de ägde rum under ockupation utan också därför att de av en stor numerär observatörer, däribland utrikesministern Carl Bildt, försäkrades vara fria och rättvisa, därtill genomförda i god ordning. Tyvärr valde omvärlden att inte acceptera folkets vilja utan drog in det livsnödvändiga biståndet till palestinierna samt påbörjade en bojkott och isolering av det nya palestinska ledarskapet. Israel vägrade dessutom betala ut tull­intäkter som tillhör palestinierna och som utgjort den viktigaste inkomstkällan.

Resultatet ledde till en humanitär nöd. Befolkningen i Palestina fick det väldigt svårt, ekonomin var i spillror och de offentliga institutionerna havererade. Dessutom försvåras eller hindras det palestinska folket att ta sig till de skolor, sjukhus som fungerar, eller till sitt jobb, sin jord eller till sina släktingar på grund av den mur och de checkpoints som israelerna byggt upp. Denna bojkott som drabbade den civila befolkningen, och som födde frustration och hat, visade sig bli kontraproduktiv. Erfarenhet visar att förtryck, arbetslöshet, ekonomisk och social misär stärker militanta krafter, extremism och fundamentalism. Detta ledde till en palestinsk splittring mellan Hamas och Fatah, med ökat våld och ett isolerat Gaza, som idag styrs helt och hållet av Hamas. Den humanitära situationen på Gazaremsan är fortfarande väldigt svår, och det är viktigt att Sverige är drivande för att öppna upp gränserna så att humanitär hjälp når människorna och så att palestinierna på Gazaremsan kan återuppta sin vardag. Det är också viktigt att Sverige driver på för att nå en palestinsk försoning och genom bland annat Sida och EU stödja de projekt som gör att människor från Hamas och Fatah möts för dialog istället för våld. Dessutom måste världssamfundet bistå palestinierna med återuppbyggnaden.

På samma sätt som människor från Hamas och Fatah måste mötas för dialog, så behöver också möten ske mellan israeler och palestinier. Ett av få exempel på en organisation där båda parter är med är IPCRI, Israel/Palestine Center for Research and Information. Sverige bör vara drivande för att stödja verksamhet som leder till att människor från båda länderna träffas.

Stockholm den 1 oktober 2008

Magdalena Streijffert (s)