Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga att öka intensiteten på och förstärka möjligheten till ett mellanfolkligt utbyte på regional och lokal nivå.
Som en av många konsekvenser av konflikten i Georgien har vi skäl att fundera på hur vi kan stärka våra mellanfolkliga relationer till länderna runt Östersjön och andra länder som gränsar till Ryssland. Ett rimligt förhållningssätt måste vara att vi nu i fredstid etablerar dessa kontakter för att på så vis bygga för framtiden och en fortsatt fred.
En omedelbar slutsats man kan dra är att det fordras resurser för att bedriva ett meningsfullt mellanfolkligt utbyte. Som exempel på mellanfolkligt utbyte på regional och lokal nivå kan nämnas vänortssamarbete, regionala utvecklingsarbeten m.m. Erfarenhet från denna typ av samarbete i Östersjöområdet visar att detta är aktiviteter som allra bäst organiseras, genomförs och följs upp på regional och lokal nivå. Ett problem som då uppstår är att regionalt och lokalt finna och avsätta nödvändiga personella och ekonomiska medel för att kunna bedriva mellanfolkligt utbyte på ett effektivt sätt. Detta i sin tur kan bero på att det på kort sikt inte alltid är möjligt att leda i bevis att mellanfolkligt utbyte gynnar den egna regionala och lokala utvecklingen. Erfarenheten av uteblivna mellanfolkliga kontakter på regional och lokal nivå i Östersjöområdet är däremot väldigt dåliga. Mot bakgrund av detta finns det anledning att även ur ett nationellt perspektiv överväga att förstärka regionala och lokala initiativ och projekt för mellanfolkligt utbyte.