Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om svenskt initiativ för bevarande av biologisk mångfald och samordning av ekologisk krishantering.
År 1992 slöt världens regeringar gemensamt en bindande överenskommelse, konventionen om biologisk mångfald (CBD). CBD syftar till att bevara livets variationsrikedom här på jorden och är ett gemensamt försök från världssamfundet att komma till rätta med det stora problem som förlust av ekosystem, arter och gener utgör. Konventionen har tre övergripande mål:
bevarande av biologisk mångfald
hållbart nyttjande av mångfaldens beståndsdelar
rättvis fördelning av den nytta som kan utvinnas ur genetiska resurser
IPPC är förkortning av Integrated Pollution Prevention and Control. Reglerna finns i rådets direktiv 96/61/EG av den 24 september 1996 om samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar. Direktivet är ett så kallat minimidirektiv, vilket innebär att en medlemsstat (under vissa förutsättningar) får ha strängare regler i sin nationella lagstiftning. Direktivet ställer bland annat upp krav på att stora och medelstora anläggningar (såsom kemiska industrier, avfallsanläggningar och energianläggningar) ska tillståndsprövas och att ”bästa möjliga teknik” ska användas.
Det finns över 400 havsområden i världen med sådan syrebrist att djur och växter tar skada. Detta är bara ett exempel på att den biologiska mångfalden är starkt hotad av människans olika aktiviteter och miljöförstöring.
Trots konventionen om biologisk mångfald från 1992 finns ingen kontinuerlig internationell övervakning av ekosystemen. Det finns behov av att skapa ett organ motsvarande IPPC för biologisk mångfald. Här skulle Sverige ha mycket att bidra med genom den forskning som bedrivs på olika svenska universitet. Sverige bör ta initiativ en internationell samordnad övervakning av den biologiska mångfalden.
Världen hotas av ekologiska kriser som epidemier som SARS och denguefeber, vattenbrist m.m. Det finns olika FN-organ, NGO:er och privata organisationer som arbetar med att förhindra och mildra effekterna av ekologiska kriser. Men världen saknar en organisation eller någon form av helpdesk som kan samordna krisarbetet. Även här kan Sverige bidra och vara pådrivande.