Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Europeiska jämställdhetsinstitutet i Vilnius.
Jämställdhet mellan kvinnor och män är en av EU:s grundläggande grundsatser och en av unionens ledande uppgifter. EU skall i all sin verksamhet försöka eliminera bristande jämställdhet. Genom att EU nu har ett europeiskt jämställdhetsinstitut markerar EU och medlemsstaterna frågans höga prioritet. För tillfället har Sveriges regering möjlighet att påverka utformningen av Europeiska jämställdhetsinstitutet i Vilnius arbete. Och regeringens ambitioner och prioriteringar bör förankras i riksdagen.
Det är av stor vikt att Europeiska jämställdhetsinstitutet nu skapar goda förutsättningar för feministiska analysmetoder. Ett resultatinriktat arbetssätt är en förutsättning för framgång i jämställdhetsarbetet. En EU-gemensam form av erfarenhetsutbyte med databaser, regelbunden publicering av läsarvänliga sammanställningar och analyser av aktuell statistik bör ingå. Information från medlemsstater och ansökarländer, regelbundna expertmöten och kontakter med frivilligorganisationer bör också ingå. Det är också av stor vikt att jämställdhetspolitiken blir synligare för alla medborgarna i unionen.
All policy på EU-nivå ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv och i Vilnius ska detta arbete följas upp. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, och rätten till abort samt hävdandet av sexköplagen kopplad till trafficking tillhör det som bör lyftas in i verksamheten för att nämna några områden som kräver extra fokus i dagens EU.
Det är viktigt att regeringen har en i riksdagen förankrad strategi för arbetet samt att detta arbete kommer till utryck under ordförandeskapet 2009.