Motion till riksdagen
2008/09:U250
av Kent Olsson (m)

Ökat samarbete i Östersjöregionen


m1723

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för ökat samarbete i Östersjöregionen.

Motivering

Vikten av att prioritera samarbetet i Östersjöregionen kan inte nog understrykas. Om regionen skall vara framgångsrik krävs samarbete med vår stora granne i öst, Ryssland. Östersjöområdet är en stark tillväxtregion i Europa, även om det fortsatt är stora skillnader mellan länderna. Regionen har stora möjligheter att utvecklas och Norden, som i många avseenden är en global vinnarregion, kan utgöra en inspiration för hela Östersjöregionen.

Den 17:e parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC) ägde rum i Visby den 31 augusti–2 september 2008. Det övergripande temat för konferensen var ”Energieffektivitet i klimatförändringens spår”. Deltagare i konferensen var förutom valda representanter för Östersjöstaterna också Östersjöstaternas råd (CBSS), regeringarnas organ för samarbetet mellan Östersjöländerna. Vid mötet diskuterades samarbetet i Östersjöregionen, klimatförändringar och energieffektivitet, energitillförsel och energisäkerhet, övergödning, sjöfartspolicy, åtgärder för att genomföra den antagna aktionsplanen för Östersjön samt arbetsmarknadsfrågor och sociala frågor av vikt för regionen.

I den resolution som antogs vid årets konferens anmodas regeringarna i Östersjöområdet liksom CBSS och EU att följa utvecklingen av en EU-strategi för Östersjöregionen och försäkra sig om att den samordnas med existerande samarbetsformer i regionen, närmare bestämt med CBSS och den nya policyn för den nordliga dimensionen. Jag vill också understryka vikten av att vidta åtgärder för att stärka dialogen och samordningen med parlamentariska organisationer och parlamentariker i Östersjöregionen. Här kan Sverige som initiativtagare till en Östersjöstrategi och som ordförande i EU andra halvåret 2009 spela en avgörande roll.

Konferensdeltagarna var överens om att uppmana regeringarna, CBSS och EU att främja samordningen mellan regeringsaktörer och andra intressenter i Östersjöregionen samt att stödja och underlätta frivilligorganisationernas arbete inom regionen.

Vad gäller klimatförändring och energifrågor, konferensens huvudteman, anmodades regeringarna, CBSS och EU att samordna och samarbeta beträffande strategier i kommande diskussioner inför klimattoppmötet i Köpenhamn hösten 2009 för att uppnå stöd från Östersjöregionen för de ambitiösa åtgärderna för att minska CO2-utsläppen.

Andra rekommendationer som framförs i resolutionen är utökat samarbete för att minska sårbarheten och förbättra anpassningsbarheten till konsekvenserna av klimatförändringar, stärka kapaciteten att stödja och samordna energisamarbetet, stödja konstruktion och större användning av landbaserade vindkraftverk och offshorevindkraftverk, stödja transportprojekt för energi och energibärare som minimerar riskerna för miljön i Östersjön samt främja effektiva åtgärder för att utveckla förnyelsebar energi, energieffektivitet och energibesparingar.

Vid ett möte i Polen förra hösten beslöt miljöministrarna i Östersjöregionen att anta en aktionsplan för att skydda Östersjön, Baltic Sea Action Plan, utarbetad av Helcom, kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö. Planen skall förbättra Östersjöns tillstånd genom att bland annat minska övergödningen och risker förknippade med skadliga ämnen och sjöfart. Aktionsplanen ställer upp klara mål och åtgärder och innehåller exempelvis tak för hur mycket fosfor och kväve Östersjöländerna får släppa ut.

Parlamentarikerna runt Östersjön har varit aktiva och under hela processen gett Helcomarbetet och aktionsplanen sitt fulla stöd och betonat vikten av att planen blir ambitiös. Vi har nu ett verktyg med konkreta åtgärder och mål för att skydda Östersjön. Oron över Östersjöns kust- och havsområden är stor, och aktionsplanen är ett centralt verktyg för att återställa en god miljöstatus för Östersjön senast 2021.

Beträffande Aktionsplanen för Östersjön och de integrerade maritima riktlinjerna uppmanas regeringarna, BSPC och EU i årets resolution att engagera sig i genomförandet av Baltic Sea Action Plan bland annat genom att målsättningarna för minskad gödning efterlevs och genom att utveckla nationella åtgärdsprogram. Jag föreslår aktiva åtgärder mot övergödning, exempelvis genom att främja forskning och konkreta åtgärder för att binda och reducera fosfor i Östersjön och genom att bygga nya avloppsanläggningar, främja användning av fosfatfria rengöringsmedel och reducera utsläpp från jordbruk, transport, industri och hushåll.

Konferensen uttalade sitt stöd för fortsatt global reglering när det gäller säkerhet och marint miljöskydd, och därigenom tillförsäkra att alla fartyg som seglar genom Östersjön uppfyller samma höga standard beträffande säkerhet och miljö, oberoende av vilken flagga man seglar under. Vidare att alla länder i Östersjöregionen kontinuerligt arbetar för ratificering, effektivt genomförande och genomdrivande av existerande IMO-instrument.

Konferensen rekommenderade också stöd för att konkreta och effektiva åtgärder vidtas inom ramen för IMO för att tillförsäkra bindande förordningar för sjöfartssäkerhet, navigationssäkerhet och övrig säkerhet, med beaktande av bland annat det snabbt ökande antalet oljetransporter i Östersjön samt de svåra vinterförhållandena, i synnerhet i Östersjöns nordligare delar.

Beträffande arbetsmarknadsfrågor och sociala frågor i regionen uttalade konferensen vikten av att etablera rättvisa, tydliga och tillgängliga grundregler för arbetskraftens mobilitet och för etableringen av företag samt tillhandahållandet av tjänster exempelvis genom att utöka de redan existerande nätverken med informationscenter inom Östersjöregionens norra och östra delar. Vidare att samarbetet inom utbildning och forskning för hållbar utveckling bör utvecklas för att ytterligare öka Östersjöregionens konkurrenskraft. Avslutningsvis underströks behovet av en aktiv politik mot arbetslöshet bland ungdomar liksom en harmonisering av yrkesutbildningar.

Riksdagen bör verka för att de åtgärder som framförs i resolutionen från den 17:e parlamentariska Östersjökonferensen för att stärka samarbetet i regionen, för att stärka samarbetet gällande klimatförändringar och energifrågor i Östersjöregionen, för att genomföra aktionsplanen för Östersjön och de integrerade maritima riktlinjerna och för att stödja åtgärder för ökad arbetskraftsmobilitet och minskad ungdomsarbetslöshet genomförs och därigenom aktivt bidrar till att utveckla Östersjöregionen och dess närområden.

Stockholm den 1 oktober 2008

Kent Olsson (m)