Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förstärkta resurser till Sadev och en utveckling av redovisningsmetoderna.
För oss socialdemokrater är människan målet – hennes utveckling och frihet, hennes vilja att växa, hennes ansvarskänsla för kommande generationer, hennes solidaritet med andra. Det är alla människors frigörelse politiken syftar till. Därför vill socialdemokrater bekämpa ekonomiska och sociala klyftor, vidga solidariteten och bidra till en värld där fattigdom och maktlöshet hör till det förgångna. Biståndet är ett uttryck och ett redskap för detta.
2003 införde vi socialdemokrater – och en enig riksdag – politiken för global utveckling, PGU. Det var ett viktigt steg för utvecklingspolitiken och rönte stor uppskattning både i Sverige och internationellt. Biståndet kan inte ensamt skapa utveckling, men rätt använt kan det vara en katalysator. I den sammanhållna politiken för global utveckling ska alla politikområden sträva mot samma mål – en hållbar global utveckling.
Vi förespråkar en stark biståndspolitik, vilket är viktigt inte minst i en tid då klimat- och livsmedelskriser och ekonomiska kriser drabbar de redan utsatta hårdast.
Socialdemokraterna beklagar den snedvridna bild av svenskt bistånd som ibland målas upp där kvantitet sägs stå i motsatsförhållande till kvalitet och där strategisk styrning och resultatorienterat tänkande är något nytt sedan regeringsskiftet. Den borgerliga regeringen tog över en internationellt mycket respekterad biståndspolitik. Den har hållit god kvalitet, åstadkommit resultat och gett Sverige möjlighet att göra sin röst hörd vid förhandlingsborden i de tunga internationella organisationerna. OECD:s biståndskommitté, DAC, berömde 2005 Sveriges biståndspolitik på flera områden och framhöll Sverige som en förebild för andra givarländer.
Med detta sagt vill vi framhålla hur angeläget det är att förbättringsarbete ständigt pågår. Tidigare utvärderingsarbete har många gånger fokuserats på det bilaterala biståndet. Under den förra mandatperioden initierade riksdagens utrikesutskott en granskning av det multilaterala biståndet, en förhållandevis okänd men stor del av den svenska biståndspolitiken. Det framkom då att brister fanns avseende den strategiska styrningen av det multilaterala biståndet liksom brister i redovisningen.
Utvecklingspolitiken är betjänt av en saklig och korrekt debatt där utvärdering och analys bidrar till förbättrade strategier som driver politiken ytterligare framåt.
Därför anser Socialdemokraterna det vara angeläget att utvärderingsmyndigheten Sadev, som inrättades i januari 2006, får ökade resurser och att dess kapacitet successivt ska öka under de kommande åren.
För att öka tydligheten i biståndspolitiken vill vi införa ett nytt sätt att redovisa bistånd. Den moderatledda regeringen fortsätter att urholka biståndet genom avräkningar från biståndsramen till skuldavskrivningar med rena luftsiffror. Även om det är tillåtet enligt DAC-reglerna (OECD:s biståndskommitté som bestämmer reglerna för vad som räknas till bistånd) vill vi att sådana åtgärder enkelt ska kunna utläsas ur redovisningen.
Vi socialdemokrater värnar biståndets kvalitet. Därför välkomnar vi granskning och redovisning av hur biståndet uppfyller de mål vi satt upp. Biståndet ska präglas av höga ambitioner för effektiviteten såväl som kvaliteten och måluppfyllelsen. Det är dock, som också regeringens skrivelse ger uttryck för, ett svårt och grannlaga arbete att mäta resultat av utvecklingssamarbetet, eftersom det ingår som en del i en komplex helhet. Utvärderingen av inte bara biståndet utan hela utvecklingspolitiken är ett viktigt arbete som måste fortsätta utvecklas. Arbetet får heller inte stanna vid granskningen, utan lärdomarna måste omsättas i praktik.
Utvecklingssamarbetet utgår från solidariteten med världens fattiga och exploaterade människor och från övertygelsen om att en rättvis värld är möjlig – det kräver samarbete, dialog och insatser baserade på vunna erfarenheter.