Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sidastöd till kompetensuppbyggnad såsom sker vid akademin Futurums fortbildningskurser Hälsoinsatser i låginkomstländer.
Jönköpings läns landsting har en lång tradition av hög kompetens om tropiska sjukdomar. Personal på länssjukhuset Ryhov i Jönköping har stort kunnande i sjukvårdsarbete i låginkomstländer. Här finns tvärvetenskaplig expertis innefattande folkhälsa, mödra- och barnhälsovård, näringslära, infektionssjukdomar liksom humanitärt bistånd. Infektionskliniken är välkänd och särskilt relaterad till hälsofrågor i Afrika.
Landstinget i Jönköpings län har genom sin enhet Futurum – akademin för hälsa och vård genomfört tre fortbildningskurser mellan åren 2006 och 2008 för personal som ska arbeta i katastrofsituationer och biståndsprojekt (Hälsoinsatser i låginkomstländer). Under vårkursen 2008 har antalet sökande varit fler än vad som kunde beredas plats. Dessa kurser har genomförts i samarbete med Hälsohögskolan i Jönköping och finansierats genom avtal med Sida, ett avtal som nu har upphört.
Organisationerna Läkare utan gränser och Skandinaviska läkarbanken har uttryckt sin uppskattning av kurserna och är angelägna om att utbildningen även fortsättningsvis kan erbjudas sjukvårdspersonal som planerar tjänstgöring i låginkomstländer. Genomförda utvärderingar visar att kursdeltagarna är mycket nöjda med kurserna.
Svenska biståndsinsatser kräver fortsatt utbildningsinsatser, forskning och framtagning av utbildningsmateriel. Det är därför rimligt att kurser i Jönköping såväl kan startas som att de finansieras genom biståndsanslaget.
Landstinget i Jönköpings län vill nu fortsätta att ge en årligen återkommande kurs enligt samma modell under åren 2009–2011. Dessvärre har Sida nu meddelat att de inte kan stödja denna typ av biståndsinsatser på grund av ”stora förändringar” och att de måste fokusera sin verksamhet på ”andra strategiska områden, t.ex. våra landprogram i fält”.
Regeringens skrivelse om politiken för global utveckling (skr. 2007/08:89) betonar att hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder är prioriterat i det svenska internationella arbetet med att minska den globala sjukdomsbördan. Sida har regeringens uppdrag att täcka in dessa prioriteringar inom ramen för det svenska internationella biståndsarbetet.
Biståndsministern har i svar på en skriftlig fråga i detta ärende uttryckt att ”en komponent av Sidas arbete inom hälsosektorn utgörs av att bidra till uppbyggandet av en svensk resursbas av relevant personal som kan sättas in vid katastrof- och andra biståndsinsatser i utvecklingsländer”.
Landstinget i Jönköpings län har genom sin enhet Futurum – akademin för hälsa och vård en unik kompetens i Sverige för att utbilda personal som ska arbeta i katastrofsituationer och biståndsprojekt. I linje med biståndsministerns skriftliga svar bör Sidastöd fortsättningsvis ges till Futurums fortbildningskurser Hälsoinsatser i låginkomstländer.