Motion till riksdagen
2008/09:U19
av Max Andersson m.fl. (mp)

med anledning av skr. 2008/09:137 Sveriges samarbete med Nato inom Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR), Partnerskap för fred (PFF) och krishanteringsinsatser


mp048

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige inte ska delta i Nato Response Force (NRF).

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige inte bör hysa Natoövningen Loyal Arrow.

Motivering

Utgångspunkten för Miljöpartiet de gröna är att Sverige ska vara militärt alliansfritt. Sverige ska inte ansöka om medlemskap i Nato.

I regeringens skrivelse 2008/09:137 Sveriges samarbete med Nato inom Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR), Partnerskap för fred (PFF) och krishanteringsinsatser beskrivs den nuvarande säkerhetspolitiska situationen som präglas av omfattande förändringsprocesser. Regeringen beskriver en Natoorganisation som genomgått djupgående förändringar. Natos roll som transatlantisk försvarsallians med ömsesidiga försvarsgarantier består, men verksamheten har ändrat karaktär. Sedan 1990-talet har verksamheten främst inriktats på internationell militär krishantering. Svenska soldater återfinns i ett flertal internationella FN-mandaterade missioner under Natobefäl, bl.a. i Afghanistan. Samarbetet inom EAPR och PFF är baserat på frivillighet, och de enskilda partnerländerna avgör själva i vilken utsträckning de vill delta i olika aktiviteter.

Som medlemsland i Natos partnerskapsprogram Partnerskap för fred (PFF) sker allt samarbete utifrån den militära alliansfrihetens grund och utifrån svenska intressen och behov.

För Miljöpartiet är denna bekräftelse från regeringen efterlängtad eftersom den borgerliga regeringen väljer att utelämna alla hänvisningar till Sveriges militära alliansfrihet i utrikesdeklarationen och propositionen om försvarets framtida inriktning.

I skrivelsen står det att regeringen avvaktar erbjudandet att som partnerskapsland få delta i Natos snabbinsatsstyrka, Nato Response Force (NRF). Regeringen inväntar en Natoutvärdering av konceptet. Miljöpartiet ser med oro på att regeringen över huvud taget överväger svenskt deltagande i NRF. Från Miljöpartiets sida säger vi tydligt nej till deltagande i Natos snabbinsatsstyrka, Nato Response Force, eftersom vi anser att Försvarsmakten redan har betydande åtaganden samtidigt som försvarsbudgeten är starkt ansträngd.

Miljöpartiet är också starkt kritiskt till att regeringen, utan att tidigare ha informerat riksdagen, beslutat att Sverige ska vara värd för Natos stridsflygövning Loyal Arrow, som enligt planerna ska genomföras i Luleå i juni 2009. Som ett icke-medlemsland i Nato borde regeringen ha tackat nej.

Loyal Arrow ska utgå från F 21 utanför Luleå. Ungefär 2 000 soldater, ett femtontal länder, ett sextiotal flygplan och ett brittiskt hangarfartyg deltar i övningen. Miljöpartiet är kritiskt till att Nato planerar och leder övningen självt. Regeringens agerande är ett övergrepp mot vår alliansfrihet eftersom Sverige ger upp kontrollen över vad som sker på vårt territorium.

Miljöpartiet är starkt kritisk till att övningen kan tolkas som en markering i konflikten om naturtillgångarna i Arktis. De signaler som Sveriges regering i och med godkännandet av den här övningen sänder till Ryssland får inte underskattas. Risken är att signalen som uppfattas från ryskt håll är att Sverige satsar på militär konflikthantering och att den svenska neutraliteten får sig ytterligare en knäck. Risken är att detta ökar spänningen i regionen och leder till militär upprustning. Det är Miljöpartiets åsikt att övningen inte borde genomföras.

Stockholm den 1 april 2009

Max Andersson (mp)

Peter Rådberg (mp)

Bodil Ceballos (mp)

Ulf Holm (mp)