Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Fehmarn bält-förbindelsen och Europakorridoren.
Hela transportsystemet står i dag för 30 procent av de svenska växthusgasutsläppen och godstransporter på väg svarar för sex procent. Detta kräver en förändring genom ny miljövänlig teknik och bränslen, nya resvanor och andra liknande åtgärder. Men framför allt krävs det investeringar i järnvägar, vilket också förordas av Klimatberedningen. Behoven av nyinvesteringar och underhåll av järnvägar runt om i Sverige är mycket stora.
Tågtransporter är ekologiskt hållbara och de utgör en oerhört viktig tillväxtfaktor. Att resa med tåg upplevs dessutom som attraktivt av många, både på korta och medellånga avstånd. Nu har också en marknad med tågcharter från Sverige till södra Europa vuxit fram, mycket som en följd av klimatdebatten.
Ska vi långsiktigt förbättra möjligheterna att klara både våra utsläppsmål och våra företags konkurrenskraft är det viktigt att inte enbart förbättra transporterna inom Sverige, utan också transporterna till och från Sverige. Vi behöver exempelvis ytterligare förstärka möjligheterna till godstransporter med tåg. Ett sätt att åstadkomma detta är att Sverige i ökad omfattning är aktivt och tar del av EU:s infrastrukturinvesteringar. Sverige bör vara berett att gå in och medfinansiera fler projekt, och därmed också få större del av unionens satsningar på detta område.
Ett sådant projekt är Europakorridoren – Europabanan och Götalandsbanan – som omfattar ett område från Stockholm och Mälardalen ned genom Danmark till Hamburg i Tyskland. Det är en viktig del av den utbyggnad av järnvägen med höghastighetståg som planeras i Europa.
Mycket talar för Europakorridoren. Projektet gynnar både miljön och klimatet, tillväxten och den regionala utvecklingen. Det ökar i väsentlig grad möjligheten till arbetspendling.
Europakorridoren ökar förutsättningarna för godstransporter på järnväg. Därmed minskar den tunga trafiken på vägarna, vilket är positivt både för miljön och för trafiksäkerheten samtidigt som förslitningen på vägarna minskar.
En viktig – för att inte säga avgörande – del av projektet är byggandet av en fast förbindelse över Fehmarn bält mellan Puttgarden i Tyskland och Rødby i Danmark. Projektet håller äntligen på att förverkligas sedan Danmark och Tyskland nyligen har undertecknat ett avtal om brobygget. Det är angeläget att den svenska regeringen samverkar med Tyskland och Danmark så att förbindelsen över Fehmarn bält blir en del i ett europeiskt höghastighetsnät där också Sverige ingår.
Byggandet av Fehmarn bält-förbindelsen innebär att förutsättningarna och tidsplanerna i Sverige för en utbyggnad av Götalandsbanan, Europabanan och en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör bör ses över. En snabbare utbyggnad bör prövas nu vid behandling av regeringens infrastrukturproposition.