Motion till riksdagen
2008/09:T533
av Leif Jakobsson m.fl. (s)

Mer spår till Malmö


s45126

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbyggnaden av den spårbundna kollektivtrafiken i Malmöområdet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett yttre godsspår runt Malmö.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förutsättningar för snabbtåg mellan Malmö/Köpenhamn och Stockholm.

Motivering

Öresundsregionens utveckling är av avgörande betydelse för hela Sveriges tillväxt. Den utveckling och integration av arbets-, utbildnings- och bostadsmarknaden som sker mellan Skåne och Själland och mellan Malmö och Köpenhamn gör regionen till en av norra Europas mest dynamiska.

Men kraftig tillväxt kräver också samhälleliga investeringar i infrastruktur som förstärker utvecklingen men också gör det på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt. Den utveckling som förväntas i sydvästra Skåne kräver stora insatser framförallt vad gäller den spårbundna trafiken.

Det kollektiva resandet med regionaltåg ökar mycket kraftigt och när Citytunneln i Malmö är färdig öppnas nya möjligheter för att alltmer av arbetspendlingen i regionen kan ske kollektivt. Men redan i dag är spåren otillräckliga. Den alltmer ökande kollektivtrafiken konkurrerar med en, glädjande nog, ökad godstrafik. Taket för spårtrafiken är snart nådd och därför måste nya trafiklösningar snarast komma på plats.

Den godstrafik som idag kommer norrifrån för att gå till utskeppning i Trelleborg går idag på den s.k. kontinentalbanan som skär tvärs igenom några av Malmös mest tätbefolkade bostadsområden. Med dagens säkerhets- och bullernormer hade placeringen varit en omöjlighet i dag – uppemot 240 tåg passerar varje dag. Den avlastning som kommer att ske när Citytunneln öppnas är persontrafiken – inte den ofta nattetid tunga godstrafiken. Det behöver byggas ett godsspår utanför Malmö i samma sträckning som Yttre Ringvägen så att godstrafiken får bättre framkomlighet och boendemiljön för många Malmöbor blir dräglig.

Traditionellt har statens ansvar för infrastrukturen inskränkt sig till transportmöjligheter mellan kommuner. Den lokala och regionala kollektivtrafiken har varit kommunernas ansvar. Men ambitionerna att minska klimatpåverkan genom att kraftigt öka kollektivtrafikens andel kräver ett nytt synsätt där statliga insatser inom kommunerna kan ha mycket större effekt än samma investering gjord mellan kommuner. I Malmö studeras nu förutsättningarna för modern lätt spårbunden kollektivtrafik. Det borde vara ett nationellt åtagande att se till att kollektivtrafiken i storstadsområdena utvecklas snabbt.

Fjärrförbindelserna norrut på Södra stambanan måste få högsta prioritet. Med ett antal enklare åtgärder kan hastigheten höjas rejält. För framtida höghastighetståg måste planeringen börja nu och den måste ske i nära samarbete med Danmark så att den kommande förbindelsen över Fehmarn bält tas tillvara på bästa sätt. På så sätt kan även befolkningen i Mellansverige få nära till kontinenten.

Stockholm den 2 oktober 2008

Leif Jakobsson (s)

Luciano Astudillo (s)

Marie Granlund (s)

Rose-Marie Carlsson (s)