Motion till riksdagen
2008/09:T519
av Sofia Arkelsten m.fl. (m)

Vinterdäck efter behov


m1734

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa lagen om krav på vinterdäck vid vinterväglag.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta att dubbdäcksanvändning regleras lokalt.

Motivering

Den 1 januari 1999 infördes lagen om krav på vinterdäck vid vinterväglag. Lagen säger att personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar upp till 3,5 ton samt släp som dras av dessa ska vara utrustade med vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.

Regeringen beställde nyligen en lägesrapport om vinterdäck av Vägverket som ska redovisas i slutet av året. Syftet är att presentera hittills vidtagna åtgärder och kunskapsläget ur både ett väghållnings- och trafiksäkerhetsperspektiv och ur miljö- och hälsosynpunkt.

Begreppet vinterväglag har visat sig vara svårdefinierat, men normalt avses att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Sve­rige är 200 mil långt och givetvis innebär det stora skillnader i vägförhållandena runtom i landet.

Det är polisen som bedömer om det råder vinterväglag. Snömodd i kanterna men inte på vägen var det som avgjorde det första målet om vinterdäck 2001. Drygt 1 800 bilister har hittills bötfällts sedan kravet på vinterdäck infördes.

En lag som baseras på vinterväglag blir lätt godtycklig och irrelevant i tider av klimatförändringar. Lagen om krav på vinterdäck bör avskaffas. Detta inte minst med hänsyn till de stora miljöförbättringar för luftkvaliteten det skulle leda till. Stora delar av landet är fritt från is, snö och frost i långa perioder och därmed är det mer lämpligt att beslut om vinterdäck fattas av varje enskild persons goda omdöme. Lagen som den ser ut idag orsakar ett överanvändande av dubbdäck vilket är dåligt både för miljön, för våra vägar och för människors hälsa.

Luftkvaliteten påverkas av dubbdäcksanvändningen. Dagens regler ger inte utrymme för lokala bestämmelser i städer där dubbdäcksanvändningen ger dålig luft. Det borde vara upp till varje kommun att själv kunna införa regler eller styrmedel för att förbättra sin luftkvalitet.

Stockholm den 1 oktober 2008

Sofia Arkelsten (m)

Lena Asplund (m)

Lars Hjälmered (m)