Motion till riksdagen
2008/09:T518
av Agneta Lundberg m.fl. (s)

Den botniska korridoren


s45088

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen inför ordförandeåret verkar för att den botniska korridoren prioriteras av EU.

Motivering

Den botniska korridoren (BK) är den dominerande nordsydliga transport­korridoren för järnväg i Norden. Tre stora investeringsobjekt i BK finns med i Banverkets långsiktiga strategi. Det kan också finnas förutsättningar att få korridoren klassad som en prioriterad europeisk transportkorridor, vilket skulle vara ekonomiskt gynnsamt för Sverige.

Den botniska korridoren är transportkorridoren mellan råvaruproduktionen i norra Sverige och förädlingsindustrin/marknaden i södra och mellersta Sverige och i Europa. Det är den dominerande godskorridoren i norra Europa.

Näringsdepartementet definierade begreppet BK, när man prioriterade transportkorridoren som ett av fyra objekt, vid sidan av Nordiska triangeln och Motorways of the Sea, inför den europeiska infrastrukturbudgeten (MIP 2007–2013) i sitt svar till EU-kommissionen.

BK är en förbindelse mellan Boden och Mjölby som binder samman de prioriterade TEN-korridorerna NEW (Narvik–Boden–Finland–Ryssland–Asien) och Nordiska triangeln (Stockholm–Köpenhamn–Oslo). BK består av investeringsobjekten Norrbotniabanan, Botniabanan, Ådalsbanan och Ostkust­banan längs Norrlandskusten. BK fortsätter därefter ner mot Stambanan (Söder­hamn–Storvik), genom godsstråket Bergslagen och vidare ner till anslutningen mot Nordiska triangeln i Mjölby. Det nordiska perspektivet är att BK fortsätter på den finska sidan med den transportkorridor som binder samman norra och södra Finland. Finland har visat intresse för ett samarbete.

Det är viktigt med EU-prioritering av korridoren.

EU har stora problem med den transportinfrakt som är ett faktum i stora delar av Europa och har tydligt markerat att resurser skall tillsättas för att komma tillrätta med detta problem. EU arbetar, lite förenklat sett, med tre nivåer inom TEN-systemet (Trans European Networks):

Vi kan konstatera följande förutsättningar:

Banverket har i sitt planeringsunderlag inför den aktuella inriktningsplaneringen lagt in tre stora objekt som ingår i BK inom ramen för strategin på lång sikt.

Sverige har inte speciellt aktivt drivit nationsöverskridande projekt inom EU, utan det har främst varit de olika trafikverken som har talat vart och ett för sina respektive områden. Det krävs god samordning mellan de olika trafik­slagen så att man får större styrka bakom de svenska förslagen. Som ordförandeland under 2009 borde regeringen därför ta tillfället i akt och med kraft verka för att den botniska korridoren prioriteras i EU.

Stockholm den 1 oktober 2008

Agneta Lundberg (s)

Lars Lilja (s)

Lars U Granberg (s)

Åsa Lindestam (s)