Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om infrastrukturen i Blekinge.
Det är mycket angeläget att de planer som finns för att rusta upp och bygga om i väg- och järnvägsnätet i och runt Blekinge förverkligas. Blekinges möjligheter att förbättra tillväxten i länet och samtidigt öka handeln och förbindelserna med de expanderande länderna på andra sidan Östersjön är beroende av detta. Det är i högsta grad också ett nationellt intresse på grund av Blekinges geografiska läge.
Marknadskrafterna har etablerat en transportled som binder samman Sverige med Baltikum, Polen, Ryssland m.fl. länder. Men tillfarterna på såväl järnväg som väg till Blekinge och dess hamnar har en så pass dålig standard att det begränsar möjligheterna för en positiv tillväxt av både Östersjöhandeln och det blekingska näringslivet. Det är framför allt fyra brister i infrastrukturen som är angelägna att lösa för Blekinge:
De tre flaskhalsarna på E 22 i länet.
Tvärleden.
Kust-till-kust-banan, upprustningsbehov.
Ronneby flygplats, upprustingsbehov.
Det är ytterst allvarligt att Vägverket och Banverket har föreslagit en senareläggning av våra prioriterade objekt i Blekinge, E 22 och Kust-till-kust-banan. Tvärtom borde dessa investeringar påskyndas på grund av den kraftigt växande nationella och internationella tunga trafiken i Blekinge. Hamnarna, och infrastrukturen till dessa, är en nationell angelägenhet. Den ökande tunga transittrafiken sliter hårt på vägnätet och orsakar buller, avgaser, köbildningar och större risk för trafikolyckor, varför regeringen måste ta sitt ansvar för att dessa olägenheter byggs bort snarast möjligt.
Blekinge och dess hamnar är en port till Europa. Den rollen har stärkts ytterligare i och med EU:s utvidgning. Den absolut kortaste vägen till Gdynia/Gdansk är från Verköhamnen i Karlskrona. Det gör att ett konventionellt fartyg kan göra en tur-och-retur-resa under ett och samma dygn. Hamnarna är också utpekade som s.k. TEN-hamnar och ingår således i det europeiska transportnätverket. Av Sjöfartsverket är de klassade som riksintresse.
Trafiken mellan Karlskrona och Polen har vuxit stadigt och har idag 400 000 passagerare och 60 000 personbilar, vilket är ungefär hälften av totalmarknaden. Antalet lastfordon har nästan femfaldigats under de senaste tio åren och var förra året 90 000 i antal. Kapaciteten har utökats så att linjen Karlskrona–Gdynia idag trafikeras med tre turer per dag sju dagar i veckan.
Också i Karlshamn fortsätter trafiken att öka. Antalet tunga fordon som nyttjade hamnen var drygt 40 000, och Karlshamn var förra året landets fjärde största godshamn.
E 22 är en av landets mest trafikbelastade stamvägar. Efter de tre storstadsregionerna är den här delen av Sverige den mest tätbefolkade. Alla som lever här bor runt E 22. Den snabbt ökande tunga trafiken ska samsas med en omfattande lokal trafik. E 22:s roll i trafiksystemet har sammanfattats som att den ska tjäna som både transitväg, turiststråk, pendlingsväg och bygata. Region Blekinge har nu bestämt att förskottera pengar för att projektering och upprättande av arbetsplaner för E 22 ska komma i gång. Det är mycket välkommet men kräver samtidigt att flaskhalsen Lösen förbi Jämsjö återinsätts i nationell väghållningsplan när regeringen fastställer densamma.
Regeringen har i budgetpropositionen aviserat en satsning på 150 miljoner kronor till bl.a. mitträcke på en sträcka av E 22. Denna satsning är alldeles för liten för att räcka till den upprustning som är nödvändig för att göra vägen säkrare och miljövänligare.
Tvärleden är en viktig transportlänk från Volvo i Olofström till västkusten och därmed Volvos sammansättningsfabrik i Torslanda. Det är ytterst angeläget att det vägbygget kommer i gång snarast möjligt. Tvärleden skulle korta transporttiderna rejält och därmed avsevärt förbättra för Volvos verksamhet i länet. Till detta ska läggas den miljöbesparing och den ökade trafiksäkerhet som blir resultatet av kortare transportsträckor.
Sydostlänken – den 13 kilometer långa järnvägen mellan Olofström och Kustbanan i Blekinge – är en annan viktig infrastruktursatsning. Det finns flera faktorer som gör att en sådan järnväg ligger rätt i tiden. Ökade transportvolymer och en oro för oljeprisets utveckling kommer att styra godset till andra transportmedel. Miljöaspekten spelar in för de snabbt växande marknaderna i Östeuropa och vidare österut. Sydostlänken skulle skapa en öppning åt det hållet. Utvecklingen i Ryssland och Kina ger möjligheter till utveckling också i Blekinge.
Blekinge är en naturlig port mot öster samtidigt som godsflöden från hela Mellansverige, Norge och Danmark gör länet till ett potentiellt centrum för trafik och handel. Men det måste finnas en infrastruktur så att man kan fungera som en sådan, och då är Karlshamns hamn och Sydostlänken viktiga delar. Kust-till-kust-banan är ett viktigt transportmedel för arbetspendlare och är i akut behov av upprustning. När det gäller järnvägen noterar vi också det positiva att upprustningen av Blekinge kustbana pågår.
Förbättringen av internationella flygförbindelser, där Ronneby flygplats klassas som internationell flygplats, klass A, är en annan regionalpolitisk satsning. Allt tyder på att antalet flygrörelser, både nationella och internationella, kommer att öka. Deras betydelse för den militära flygverksamheten kommer också att öka.
Flyget har stor betydelse för näringslivet och den regionala utvecklingen. För närvarande trafikerar två bolag Ronneby–Stockholm. Flygplatsen har bl.a. stor betydelse för kopplingen mellan regionens näringsliv och Baltikum. Ronneby flygplats bör utrustas med taxibana för ökad flygsäkerhet.
Tillgången på bredband är inte längre en bekvämlighetsfråga för Internetanvändare som vill ta sig fram snabbt på nätet – det har blivit en demokratifråga. Utbyggnaden av bredband i Blekinge är angeläget för människor i alla delar av länet – såväl människor i stadsområdena som ute på landsbygden. Internet har blivit ett av de viktigaste medlen för att tillskansa sig information och nyheter samt för att delta i det offentliga samtalet. Sådana demokratiska förutsättningar behöver underlättas och genom bredbandstillgång minskar avståndet mellan etablissemang och invånare.