Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att rekrytera bussförare.
Andelen kollektivtrafikanter är hög i Stockholms län. Många väljer i vårt län ett mer miljövänligt alternativ att ta sig till arbete och skolor. Kvaliteten i kollektivtrafiken hotas dock av bristen på förare. I november 2007 var 6 600 bussförare anställda inom SL:s busstrafiks område. De har en hög omsättning och branschen själv räknar med en omsättning på ca 15 procent. Det kommer alltså att krävas ca 1 000 nya bussförare för att det inte ska uppkomma förarbrist, bara i Stockholms län. Det är ett problem inte bara för bussföretagen utan det drabbar till stor del resenärerna. Bussbranschens Riksförbund räknar med att 5 000 bussförare behöver rekryteras under de närmaste åren.
Den utbildning som bussföretagen hittills har erbjudit räcker inte till, det är dags att söka nya rekryteringsmetoder om vi ska kunna upprätthålla kvaliteten i busstrafiken.
Många som kommer till vårt land talar inte tillräckligt bra svenska men flera av dem har förutsättningar att bli bra bussförare. Genom att ge svenskundervisning som är anpassad för blivande bussförare, kan man ta tillvara potentialen hos den stora gruppen invandrare som har vilja och egenskaper som krävs. Det kan också löna sig att erbjuda personer inom andra serviceyrken att testa att köra buss. Det behövs också insatser för att få fler kvinnor att söka sig till bussföraryrket.
För att utbildningen inte ska bli alltför dyr för dem som utbildas kan man pröva flexibla varianter med utbildning helger och kvällar. Men viktigt är också att se över åldern för blivande bussförare. EG- direktivet som styr yrkesförarutbildningen gör det möjligt för medlemsstaterna att tillåta D-körkort redan från 18 års ålder. Denna möjlighet bör snarast tas till vara. Kollektivtrafiken hotas av akut bussförarbrist och redan i dag råder det personalbrist. Situationen kommer att förvärras inom de närmaste åren då många busschaufförer väntas gå i pension. Dessutom medför de nya kör- och vilotidsreglerna för yrkesförare att förarna måste köra kortare pass, vilket också bidrar till behovet av att anställa fler förare. Nuvarande 21-årsgräns för att få ta D-körkort sätter käppar i hjulet för unga som är på väg ut i arbetslivet och som skulle kunna tänka sig en yrkesbana som bussförare. Det är också ett hinder för bussbranschen som behöver nyrekrytera och som inte ser några hinder för att 18-åringar skulle kunna bli lika goda bussförare som 21-åringar. Körkort för godstransporter med lastbil kräver att föraren fyllt 18 år. Det vore rimligt att samma åldersgräns gäller för buss.
I vårt grannland Finland har de beslutat sänka bussföraråldern till 18 år, efter en yrkesanpassad treårig gymnasieutbildning. Vidare har i den tyska delstaten Baden-Württemberg försök gjorts under ett års tid med sänkt åldersgräns till 18 år för bussförare som genomgått en särskild gymnasieutbildning. Den oberoende utvärderingen av försöket visade att de unga förarna fick höga betyg för säker och ansvarsfull körning.
Fördelarna med att sänka åldern för busskort är många. Resenärerna får busstrafik med färre störningar på grund av förarbrist. Många ungdomar kan få jobb direkt efter utbildning. Bussbolagen har personer att anställa.