Motion till riksdagen
2008/09:T489
av Margareta Cederfelt och Maria Plass (m)

Transporter på räls


m1655

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kartlägga vilka delar av det svenska järnvägsnätet som inte är elektrifierade, utarbeta en plan för hur elektrifiering kan ske samt påbörja arbetet med att elektrifiera järnvägen, oavsett huvudman.

Motivering

Sverige är ett avlångt land med omfattande transporter av varor mellan landsändrarna. I syfte att skona miljön är järnvägsburen frakt ett utmärkt alternativ till vägburna transporter. Ett exempel på varor som med fördel kan transporteras via räls är timmer och massaved.

En lastbil kan i genomsnitt lasta 40 kubikmeter virke medan ett virkeståg kan lasta 1 000 kubikmeter virke. Transport av virke är vanligt förekommande idag, exempelvis kör varje enskilt virkeståg för Sveaskog en sträcka på 330 kilometer per år, uttryckt i vikt blir mängden 250 000 ton. Kvantiteten virke som Sveaskog transporterar via järnväg motsvarar cirka fem procent av deras totala transportvolym. Andra skogsföretag uppvisar motsvarande siffror.

Ett incitament för att öka de järnvägsburna transporterna är de höjda kostnaderna för diesel. Samtidigt finns det kostnader knutna till den spårbundna trafiken som är högre jämfört med transporter på väg, exempelvis kostnaden för att lasta och lossa.

Det finns möjligheter att via lagstiftning ytterligare öka incitamenten för skogsbolagen att i större omfattning växla över virkestransporterna från väg till järnväg.

För att ytterligare förstärka miljönyttan med virkestransporter på järnväg bör den el som används vid järnvägstransporten vara så kallad grön el. Vidare bör de tåg som används vid lastning och lossning bytas ut från dieseldrift till att i stället drivas med elektricitet. Dessutom bör arbetet med att elektrifiera all järnväg i Sverige intensifieras. Exempelvis är Inlandsbanan och en stor andel spårsträckor i Småland inte elektrifierade. Dessa partier av järnvägen ligger dessutom i skogsrika områden varför här finns stor potential till att både utveckla järnvägstransporterna och i ännu högre grad bli ett attraktivt alternativ för skogsbolagens val av transportsätt. Det skulle gagna miljön.

I syfte att åstadkomma fler miljösmarta transporter på järnväg borde en kartläggning ske över vilka delar av det svenska järnvägsnätet som inte är elektrifierat, en plan utarbetas för hur elektrifiering kan ske och arbetet påbörjas med att elektrifiera järnvägen så snart kartläggning och plan är klar, oavsett huvudman.

Stockholm den 6 oktober 2008

Margareta Cederfelt (m)

Maria Plass (m)