Motion till riksdagen
2008/09:T485
av Krister Örnfjäder m.fl. (s)

Infrastruktursatsningar i Kalmar län


s45111

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om infrastrukturen i Kalmar län.

Motivering

Kalmar län har unika förutsättningar att bli en föregångare i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi socialdemokrater är övertygade om att denna omställning är nyckeln till fortsatt uthållig tillväxt och välfärd.

Vår röda dröm är grön. Det är ingen dröm om tider som har varit, utan om tider som kommer.

Det är inte vadmal och kompost och björkved som ska vara signum för de nödvändiga miljösatsningarna, utan hightech, nya investeringar, forskning och informationsteknik.

Vi räds inte den nya tekniken, utan den gamla. Det är inte den nya tekniken som skapar arbetslöshet, det är den gamla. Det är inte den nya tekniken som skapar miljöproblemen, det är den gamla. Det är inte den gamla tekniken som driver tillväxt, det är den nya.

Exemplen är många på att miljödriven tillväxt ger företag konkurrensfördelar, inte minst på exportmarknaderna. De som går först kommer att vinna. Det handlar om människors och djurs hälsa, ekonomi, tillväxt och jobb, regional utveckling, livskvalitet, trygghet och att värna det unika naturlandskap som finns i Kalmar län.

Det handlar om ett politiskt nytänkande, där miljömål leder till satsningar och investeringar inom utbildning, forskning, kommunikationer och före­tagande, där samarbete är nyckeln – mellan högskola, organisationer och företag, kommuner, myndigheter, finansiella institutioner, regioner och internationellt.

Detta lyft förutsätter dock ett partnerskap mellan regionala aktörer och staten. Mycket av utvecklingsarbetet kan och ska utföras med egen kraft och initiativ lokalt i Kalmar län. Men det finns en rad inslag, exempelvis infrastruktursatsningar, högre utbildning, statlig närvaro i regionen, som måste regleras av riksdag och regering. Om regeringen sakna intresse för att vara med och ta detta ansvar kommer Kalmar län riskera att halka efter andra delar av landet.

I synnerhet fem gynnsamma omständigheter gör just Kalmar län särskilt lämpat att ligga på framkant i omställningen till ett hållbart samhälle:

Östersjöregionen har i ett decennium varit ett av Europas starkaste tillväxtområden. Kalmar län har ett unikt läge i regionen. Det är en växande marknad, men också en väg in till Östersjöområdet, Ryssland och i förlängningen Kina. Kalmar län finns mitt i Östersjöregionen och företag kan genom att etablera sig här nå hela marknaden. Satsningar på infrastrukturen i sydöstra Sverige är därför också en satsning på ekonomisk tillväxt och utveckling i hela landet samt grunden till en fördjupad integration med länderna kring Östersjön.

E 22 – livsnerv för sydöstra Sverige

Regionförstoring och utvidgade arbetsmarknadsregioner är populära begrepp. Det ska givetvis inte bara diskuteras i storstadsområden utan i lika hög grad i Kalmar län. De tre residenskommunerna Kalmar, Växjö och Karlskrona måste knytas närmare varandra. Den norra länsdelens kontakter med Östergötland, bl.a. Linköping, måste stärkas.

För att regionförstoringen ska bli framgångsrik krävs det goda kommunikationer. E 22 är livsnerven i Kalmar län som binder samman trafiksystemen i sydöstra och södra Sverige samt östra Europa. Vägen har allt för låg standard med hastigheter mellan 30 km/tim och 110 km/tim. Vägen löper rakt genom flera samhällen eller delar dem mitt itu. Tunga lastbilar dundrar förbi uteplatserna. Cyklisterna kör farligt nära den stressade pendlaren.

E 22 måste i hela sin sträckning, Trelleborg–Norrköping, ha en standard som medger säker 110-trafik. Regeringen har i budgetförslaget anslagit 560 miljoner kronor till diverse vägprojekt, mitträcken, cykelvägar m.m. till landets sydöstra del. Det är långt ifrån tillräckligt. Insatserna på E 22 genom Kalmar län behöver därför prioriteras upp för att öka framkomligheten, trafiksäkerheten och för att förbättra miljön kring E 22.

Snabbare järnvägsförbindelser

Tillgängligheten till Köpenhamn, Kastrup och Malmö med deras utbud av arbetstillfällen, utbildningscentrum och näringsliv är viktig för det lokala näringslivet och länsinvånarna för att åstadkomma en positiv regional utveckling. Det behövs en successiv upprustning och modernisering av järnvägsnätet i sydöstra Sverige för såväl gods- som persontrafik.

Kust-till-kust-banan binder samman de tre residensstäderna Kalmar, Växjö och Karlskrona. För att utveckla arbetsmarknads- och högskoleregionen behöver de satsningar som redan är beslutade för banan snarast genomföras. På kort sikt handlar det om minst två mötesstationer.

Regeringen har aviserat pengar till upprustningen av sträckan Emmaboda–Karlskrona, men det behövs också en ombyggnad av bangården i Nybro på sträckan Kalmar–Växjö.

Man har idag nått kapacitetstaket på banan mellan Kalmar och Alvesta. Utöver dagens trafik finns det behov av 5–10 dubbelturer på sträckan för persontrafik, men också utrymme för mer godstrafik.

Moderna och snabba järnvägstransporter är nödvändiga även i de norra länsdelarna. Behovet av att förstora arbetsmarknadsregionen och möjligheterna att studera kan bara tillgodoses genom en väl utvecklad järnvägstrafik. Stångådalsbanan och Tjustbanan behöver därför elektrifieras och moderniseras för att öka tillgängligheten till Linköping och Jönköping samtidigt som behovet av godstransporter på järnväg kan tillgodoses.

Besöksnäringen

Kalmar län är ett län som har många besökare, främst under sommarmånaderna. Detta medför att det finns ett stort behov av separata vägar för bilar och cyklar i många delar av länet, inte minst på Öland.

En annan angelägen åtgärd är att bygga ut trafiken med både färja och flyg mellan sydöstra Sverige och länderna runt Östersjön. Den befintliga Gotlands­trafiken via Oskarshamn bör utvecklas med förbindelser via norra Öland och fastlandet, samtidigt som trafiken till Baltikum uppmuntras. Detta är ange­läget inte minst med tanke på den växande turistnäringen.

Oskarshamns hamn har stor bredd i utbudet och elva meters djup. Det är angeläget att Oskarshamns hamn prioriteras som strategisk nod i godstransportsystemet.

Flygtrafiken från Kalmar och Oskarshamn är oerhört viktig för det lokala näringslivet. Att snabbt kunna nå Stockholm och Köpenhamn, men i lika stor utsträckning för att besökare ska kunna nå vårt län, är avgörande för det lokala och regionala näringslivets utveckling. Staten borde i större utsträckning medverka till att ta ansvar för denna nödvändiga livsnerv.

Stockholm den 2 oktober 2008

Krister Örnfjäder (s)

Dan Nilsson (s)

Håkan Juholt (s)