Motion till riksdagen
2008/09:T480
av Lars Hjälmered (m)

Tömning av toalettankar i fritidsbåtar


m1890

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökade möjligheter till tömning av fritidsbåtars toalettankar i land.

Motivering

Fritidsliv till sjöss är spritt och mycket uppskattat i Sverige. Vi har en lång kust, stora skärgårdar och många sjöar, vilket är unikt. Det ger oss alla goda möjligheter att färdas och uppleva Sverige till sjöss.

Samtidigt innebär båt- och friluftslivet påfrestningar på vår natur. Det handlar om utsläpp från motorer, effekter på djur- och fågelliv, nedskräpning och mycket annat. Vi har alla ett viktigt personligt ansvar att värna och vårda vår natur.

Ett problem som kommer i spåren av båtlivet är utsläppen av toalettavfall från fritidsbåtar. Det finns idag spridda men få möjligheter att tömma en toaletttank. I väldigt många fall sker tömningen på öppet vatten. I det stora hela är miljöeffekterna svåra att påvisa, däremot ger utsläppen upphov till tydliga effekter lokalt, alltså i områden där stora utsläpp sker och/eller i särskilt känsliga områden.

Utsläppen är problematiska av flera skäl. För det första ger utsläppen upphov till lokala störningar och övergödning. För det andra används ofta någon form av antibakteriellt medel i tankarna som vid utsläpp kan påverka bakteriefloran i havet negativt. Dessa problem ska samtidigt ställas i relation till de havsmiljöproblem vi tydligt ser i exempelvis Östersjön. Naturligtvis finns det fler, och större, källor till havsmiljöproblemen, såsom utsläpp från jordbruk och orenade utsläpp från vattenrening. Samtidigt bör vi göra vad vi kan för att minska den samlade miljöpåverkan, också i de fall det sker i små steg.

Enligt uppgifter från Kryssarklubben finns 720 000 fritidsbåtar i Sverige. Av dessa är det runt 48 000 som har en toalett fast installerad i båten, och av dessa 48 000 är det 26 000 båtar som har någon form av uppsamlingstank. Väldigt många av båtarna med uppsamlingstank är dock inte byggda för att klara en tömning i land, även om det är standard på nya båtar. Därmed är det sannolikt svårt att i lag kräva obligatorisk tömning av tankar i land, likaså är det svårt att kontrollera efterlevnaden av en sådan lag.

En mer framkomlig väg är därför att tydliggöra ansvaret för ägare av fritidsbåtshamnar och gästhamnar. De bör kunna ta hand om toalettavfall på ett ekologiskt sätt. Därigenom kan vi få till stånd fler platser där en ägare av en fritidsbåt i land kan tömma sin uppsamlingstank.

Stockholm den 2 oktober 2008

Lars Hjälmered (m)