Motion till riksdagen
2008/09:T472
av Lena Asplund (m)

Yrkeschaufförers kör- och vilotider


m1911

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kör- och vilotider för yrkeschaufförer av tunga fordon.

Motivering

Yrkeschaufförer skall ha rätt till regelbunden vila och de skall aldrig behöva köra orimligt långa arbetspass. Därför finns det regler för kör- och vilotider. Dessa regler har tre huvudsyften.

  1. Reglerna skall bidra till ökad trafiksäkerhet.

  1. Reglerna skall säkerställa en sund konkurrens mellan aktörerna i vägtransportsektorn.

  2. Reglerna skall ge förarna en god social situation.

Dessa regler fyller en viktig funktion och syftar till att värna om yrkeschaufförers säkerhet. Tyvärr får kör- och vilotiderna många gånger negativa konsekvenser för yrkeschaufförerna då reglerna om körtid innebär att körtiden får vara längst nio timmar per dag och högst två gånger i veckan får man ha en körtid om som längst tio timmar per dag. Detta innebär att om en yrkeschaufförs körtid tar slut några mil hemifrån så måste han eller hon genast lägga sig att sova eller bli avlöst. Om yrkeschauffören väljer att lämna sin lastbil går det dock bra att sätta sig i en personbil och fortsätta köra.

Det största problemet med detta är att det skapar en enorm stress för chauffören att hinna hem inom tillåten körtid för att slippa lägga sig i bilen tio mil hemifrån i stället för att åka hem till familjen.

Följande två exempel ur verkligheten för våra yrkeschaufförer visar på hur lite flexibla reglerna är:

En chaufför bötfälldes för att han enbart tagit 43 minuters rast i stället för 45 minuter. Anledningen till att chauffören lämnade sin rastplats två minuter tidigare var för att ge plats åt en kollega. En annan chaufför bötfälldes för att han flyttade sin lastbil 50 meter innan rasten var slut.

Jag vill understryka att det är bra med en reglerad arbetstid, men det måste även finnas utrymme för viss flexibilitet vid speciella omständigheter och en praktisk tillämpning av regelverket.

Vägverket och polisen har tolkat kör- och vilotider efter ett gemensamt dokument, där det bland annat står att den som kör ett färdskrivarpliktigt fordon skall dokumentera dygns- och veckovila före och efter ett arbetspass. När det gäller tolkningen av veckovilan har nu Vägverket backat och tar tillbaka sitt PM med tolkningsanvisningar, samt broschyrer om kör- och vilotider, för revidering. Rikspolisstyrelsen kommer nu att informera samtliga polisdistrikt om att de inte skall rapportera oredovisad dygns- och veckovila.

Jag anser att det nu även är dags att se över den övriga tolkningen av kör- och vilotiderna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Lena Asplund (m)