Motion till riksdagen
2008/09:T463
av Karin Nilsson och Stefan Tornberg (c)

Digital allemansrätt


c485

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning angående statligt stöd för utveckling av elektronisk kommunikation där marknadskrafterna inte finner det lönsamt.

Motivering

Utredningen Bredband 2013 föreslog tidigare i år ett nytt statligt stöd för bredbandsutbyggnad på tre miljarder kronor. I budgetpropositionen för 2009 till riksdagen finns en satsning på 75 miljoner kronor för stöd till kanalisering och samförläggning av bredband och annan infrastruktur nästa år, och den beräknas öka med ytterligare 20 miljoner kronor 2010. Dessutom får PTS anslag för att upphandla telefoni till det 30-tal hushåll i landet som i dag helt saknar telefonimöjligheter. Men dessa budgetpengar omfattar inte satsningar på telefoni och bredband som når ut till de yttersta leden av bofasta på landsbygden. ”Arbetet för att åstadkomma god tillgänglighet till elektroniska kommunikationsnät, både trådlösa och trådbundna, ska i första hand ske i marknadens regi och det är därför viktigt att statens insatser inte hämmar marknadens investeringsvilja. Detta är inriktningen i regeringens fortsatta beredning av de båda utredningarna”, skriver regeringen i budgetpropositionen. Bredbandsutredningen som är under beredning på Näringsdepartementet, tillsammans med Frekvensutredningen som lämnades i början av augusti och remissvaren på Frekvensutredningen som ska ha kommit in till sista oktober, kommer förmodligen att kunna ge en del svar.

Men vilka svaren än blir i dessa beredningar så har vi svårt att tro att marknadskrafterna kommer att visa investeringsvilja nog för utbyggnaden i de glesaste delarna av landsbygden. Som exempel på detta kan nämnas att aktörerna på marknaden när det gäller telefoni och bredband varit måttligt intresserade av att hjälpa till att finna lösningar sedan stormen Gudrun ödelade Telia Soneras telefontrådar i Kronobergs län den 8 januari 2005.

Koppartrådarna som då föll till marken har tagits bort. Telia Sonera har också aviserat att koppartrådar och trästolpar som idag utgör ett fungerande nät till övriga hushåll inte längre ska underhållas, utan successivt tas bort och ersättas med trådlösa system. Det har snart gått fyra långa år då Telia Sonera som ensam aktör prövat ett trådlöst system som kallas Fastmobil. Det har fungerat för en del hushåll men långt ifrån alla. Kommunerna har mist en del invånare och företag som inte stått ut med experimenterandet och som inte klarat av att vara utan kommunikation med omvärlden. Att sälja fastigheter som befinner sig inom de vita fläckarna på kommunikationskartan är nästan omöjligt, och det är ekonomiska smällar som drabbat enskilda individer.

Vi vill med denna motion göra regeringen uppmärksam på behovet av en snar utredning angående statligt stöd för utveckling av elektronisk kommunikation där marknadskrafterna inte finner det lönsamt. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2008

Karin Nilsson (c)

Stefan Tornberg (c)