Motion till riksdagen
2008/09:T462
av Annie Johansson m.fl. (c, m, kd, fp)

Strategiska infrastruktursatsningar i Jönköpings län


-c500

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om infrastruktursituationen i Jönköpings län.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Axamo flygplats i Jönköping.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Europakorridoren.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Götalandsbanan.

Upprustning av järnvägs- och vägnätet i länet

Jönköpings län består av ett myller av små och medelstora företag och är känt för sin goda tillväxt. För att klara framtidens utmaningar i den allt hårdare konkurrensen krävs en god infrastruktur, såväl för transporter som för persontrafik.

Det finns ett behov av infrastrukturförbättringar och upprustning av befintligt järnvägssystem i länet, men också en satsning på det stora tillväxtprojektet som Götalandsbanan innebär. Ett fungerande järnvägssystem underlättar för nya företag och för människor, men framförallt bidrar en bra järnväg till en bättre miljö! Bara genom att föra över 5 procent av det gods som idag transporteras med lastbil till järnväg skulle vi minska koldioxidutsläppet med 200 000 ton. Det motsvarar det totala utsläppet av koldioxid från mer än 30 000 svenskar under ett helt år.

Vägnätet har en enorm betydelse för människors möjlighet att arbetspendla men också för företags möjlighet till expansion, så också i Jönköpings län. Vi har många underleverantörsföretag i länet som är beroende av farbara och säkra vägar som under en lång rad av år med den socialdemokratiska regeringen har eftersatts. Det är glädjande att regeringen i budgetpropositionen för 2009 nu tillskjuter medel för en upprustning av riksväg 31. Det är också glädjande att den nuvarande regeringen har en vilja att avsätta resurser så att även de mindre vägarna kan rustas upp. De enskilda vägarna är en viktig del av det allmänna vägnätet. Regeringens satsningar på infrastruktur är positiv och helt nödvändig för att våra regioner skall kunna utvecklas och den regionala tillväxten öka.

Axamo flygplats

Staten har ett långsiktigt ansvar för det samlade svenska flygplatssystemet. Hur ägandeförhållanden ser ut för de svenska flygplatserna varierar, dock är helheten viktig i ett infrastrukturperspektiv. Staten ska garantera hela landets behov av transporter av varor, tjänster och personer.

Jönköping har under senare år utvecklats till ett viktigt frakt- och logistiknav. Axamo flygplats har en ökad strategisk betydelse som komplement i detta nav. För näringslivskontakter och för mässbesök på Elmia av såväl utländska som inhemska gäster är flygtrafiken till och från Jönköping helt oumbärlig. Även frakttrafiken är en nödvändig förutsättning för att Jönköpings län ska kunna fortsätta att vara tillväxtmotor i landet. Näringslivet i Jönköpings län, liksom Sverige i stort, är på grund av långa avstånd inom landet och till viktiga regioner utomlands extremt beroende av frekventa flygtransporter.

Axamo flygplats spelar en mycket viktig roll för en region som präglas av både tillväxt och en genuin tro på framtiden. Länet kännetecknas av ett mycket välfungerande näringsliv, och arbetslösheten är rekordlåg.

Det pågår nu en diskussion om Axamo flygplats framtid: det är viktigt att det blir en långsiktigt hållbar lösning. Det ligger i rikets intresse att tillväxt­regionerna har välfungerande infrastruktur. Staten måste därför ta ett aktivt ansvar för att skapa goda långsiktiga utvecklingsförutsättningar för Axamo flygplats.

Europakorridoren

Vi instämmer i den bedömning som Banverket gör i sitt inriktningsunderlag lämnat till regeringen inför åren 2010–2019: ”Framtidens transportsystem måste börja byggas nu.” En omställning av de svenska transportsystemen för att uppnå de klimatmål som antagits av regering och riksdag måste innebära att järnvägen ges förutsättningar att kunna ta emot ökade godsvolymer och kan erbjuda hög kvalitet med punktliga och tillförlitliga transporter. Ökad kapacitet på spåren genom en utbyggnad av infrastrukturen är då en nyckelfråga.

När nu den fasta förbindelsen över Fehmarn bält kommer att byggas ställs Sverige inför nya möjligheter att hitta ett kommunikationssätt som gör det möjligt att färdas, såväl gods- som persontrafik, snabbt och effektivt mellan Norden och övriga Europa. Detta ger stora möjligheter för en utbyggnad av Götalandsbanan och Europakorridoren. Genom att beslut nu fattats om Fehmarn bält-förbindelsen möjliggörs att inom överskådlig tid knyta samman Sverige med det europeiska höghastighetsnätet i Tyskland, något vi bejakar.

Med en gemensam höghastighetsstandard i hela järnvägskorridoren Stockholm–Göteborg–Öresundsregionen–Hamburg skapas förutsättningar för att knyta samman hela Skandinavien med höghastighetsnätet på den europeiska kontinenten. Vi vill även framhålla att i Norge genomför den norska motsvarigheten till Banverket en omfattande studie av förutsättningarna för en höghastighetskorridor mellan de största norska städerna och med förbindelse till Sverige på sträckan Oslo–Göteborg.

Stockholm den 2 oktober 2008

Annie Johansson (c)

Bengt-Anders Johansson (m)

Stefan Attefall (kd)

Tobias Krantz (fp)

Irene Oskarsson (kd)

Magdalena Andersson (m)

Helena Bouveng (m)