Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Luleå hamn som en prioriterad hamn.
För att uppnå ett långsiktigt hållbart transportsystem och åstadkomma transporteffektiva lösningar för näringslivet måste sjötransporterna utvecklas och samspelet mellan trafikslagen förbättras. Det är viktigt att utveckla de hamnar som har särskilt stor betydelse för att samordna sjö-, järnvägs- och vägtransporter för att täcka industrins behov av effektiva och miljövänliga transporter.
I Norrbotten ligger många av landets viktigaste exportindustrier som är avgörande för hela Sveriges ekonomi. En betydande del av Sveriges export av basvaror som malm, stål och skogsprodukter skeppas idag via hamnen i Luleå. I realiteten finns ofta inga alternativ till sjötransporter. Särskilt malm- och stålindustrin, men även t.ex. oljeindustrin och pappersindustrin, är i hög grad beroende av en väl fungerande hamnstruktur längs Bottenvikskusten. Barentsregionen är expansiv och rik på naturresurser och är en framtidsregion i Europa. Barentsregionen är en intressant råvarumarknad för norrländsk industri. Bra infrastruktur i norra Europa är mycket viktig för att knyta samman Barentsregionen i en global transportlänk, och det ligger i hela Europas intresse att lyfta upp infrastruktur som löser ekonomiska och ekologiska flaskhalsar. Mot bland annat den här bakgrunden är det logiskt att den statliga hamnutredaren Birgersson har pekat ut Luleå hamn som en av de hamnar som staten särskilt bör prioritera.
Med en samlokalisering av en rikskombiterminal och Luleå som nationellt prioriterad hamn skapas ett nationellt konkurrenskraftigt logistikcentrum – en knutpunkt mellan sjöfart, järnväg och väg. Frågan är av strategisk betydelse både för Norrbotten och för Sverige.
Därför är det angeläget att regeringen följer utredarens förslag och utnämner Luleå hamn till prioriterad hamn.
Samtidigt bör regeringen också satsa på en utvecklad samverkan mellan alla våra nordligaste hamnar och Luleå hamn i konceptet North Sweden Sea Port.