Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att separata höghastighetsbanor för järnväg snarast bör planeras, etappindelas och byggas i Sverige.
Totalt finns idag mer än 550 mil höghastighetsbanor i Europa och år 2025 väntas 850 mil banor vara klara. Alliansregeringen tillsatte våren 2008 en utredning för att belysa de marknadsmässiga och samhällsekonomiska förutsättningarna för att bygga höghastighetsbanor i Sverige. Slutsatserna i utredningen är att förutsättningarna för byggnation är goda också i vårt land och att stråken Götalandsbanan och Europabanan bör prioriteras. Detta därför att de banorna täcker de geografiska områden där det finns störst trafikflöden i landet och att snabbtågen därför på allvar förväntas kunna ta upp konkurrensen med väg- och flygtrafiken och på så sätt bidra till ett bättre klimat. Det prognostiseras att restiderna mellan olika relationer i södra Sverige, vilket dessa banor täcker, kan komma att kortas ned så mycket som 30–55 procent och att två tre gånger så många godståg kommer att få plats under dagtid på stambanorna, jämfört med idag. Samhällsekonomiskt pekar utredningen på att de två järnvägsprojekten kommer att ge mycket stor samhällsnytta i form av kortare restider, regionförstoring, möjligheter för en utveckling av kollektiv- och regionaltrafik samt en överflyttning av godstrafik till järnväg. Till detta kommer positiva effekter för klimatet och miljön. En förutsättning för såväl Götalandsbanan som Europabanan är att Ostlänken byggs. Ostlänken utgör nämligen den första etappen på båda järnvägsprojekten.
Med tanke på det långa planeringsläget för stora infrastrukturinvesteringar är det viktigt att regeringen snarast lägger fast en strategisk plan för att etappindela och bygga de separata höghastighetsbanorna Götalandsbanan och Europabanan. Båda objekten ingår i den av EU utpekade nordiska triangeln och väntas därför få stor betydelse för hela Europa. Med de satsningar och viktiga överenskommelser som nu träffats mellan Danmark och Tyskland om förbindelsen över Fehmarn Bält möjliggör det en snabb och effektiv transportsträcka alltifrån Stockholm till Hamburg. Därför måste vi intensifiera vår planering. Eftersom hela Europa satsar på höghastighetståg är det nu hög tid för Sverige att slå följe på det spåret.