Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om leverantörsoberoende kabelnät.
Enligt ett EU-direktiv har Telia som ägare av det nationella kopparnätet skyldighet att upplåta utrymme till andra leverantörer av telefoni, Internet och tv. Motsvarande skyldighet finns inte för dem som äger andra nät.
Denna begränsning gör att det i praktiken finns en monopolsituation för leverans av tjänster i vissa nät. Ett exempel är det nät som ägs av Com Hem och där endast Com Hem är leverantör av tjänster. Post- och telestyrelsen har uppmärksammat regeringen på denna begränsning. Då ”öppna” leverantörsoberoende nät för telefoni, Internet och tv är en lagstiftningsfråga är det ytterst en fråga om politiska beslut.
I nät som inte är öppna är man hänvisad till en leverantör av tjänster och olika former av service. Det kan för den enskilde, som i allt väsentligt är hänvisad till detta nät, innebära både högre kostnad och otillräcklig service jämfört med ett öppet nät. Frågan om öppna kabelnät är viktig ur konsumentsynpunkt.
Många kommuner har i dag egna stadsnät med ofta hög kapacitet. För att öka konkurrensen kan dessa öppnas upp. Det är ingen fullkomlig lösning på problemet men ger ändock en bättre konkurrenssituation och kan spara resurser då man kanske inte behöver bygga flera olika kabelnät, allt till förmån för den enskilde konsumenten.