Motion till riksdagen
2008/09:T365
av Kerstin Engle m.fl. (s)

NTF:s roll i trafiksäkerhetsarbetet


s45143

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om NTF:s fortsatta möjligheter att arbeta med nollvisionen i trafiken.

Motivering

Sverige har en lång tradition av folkrörelsearbete. Detta innebär att viktiga frågor fått förankring i samhället och hos medborgarna. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) är en sådan viktig del av Folkrörelse-Sverige.

NTF är en paraplyorganisation som samordnar det ideella trafiksäkerhetsarbete som sker via de organisationer som är NTF:s bas. NTF är den enda ideella organisation som till hundra procent arbetar med trafiksäkerhet.

Nollvisionen och nationell samling förutsätter en stark och fristående opinionsbildare inom trafiksäkerhetsområdet på både nationell, regional och lokal nivå.

Etappmålet 2007 för nollvisionen har inte nåtts varför det finns mycket mer som kan göras. Inte minst behöver det föras en bred debatt i samhället om vikten av att fortsätta arbeta utifrån nollvisionen samt vikten av att formulera nya konkreta mål för trafiksäkerhetsarbetet. NTF är en viktig komponent i detta arbete.

Under 2008 har Näringsdepartementet startat en process som under tre år ska avskaffa trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s årliga organisationsanslag på 25 miljoner kronor.

Om regeringen menar allvar med att stärka trafiksäkerheten via ett ökat ideellt engagemang är stödet till NTF:s roll som koordinator av största vikt. Beslutet rimmar illa med de slutledningar som den s.k. Folkrörelseutredningen kommit fram till.

Det är mycket bekymmersamt och oroande att regeringen inte inser att indragningen av organisationsstödet till NTF kommer att få direkt märkbara negativa konsekvenser för trafiksäkerhetsarbetet i framtiden, framför allt också för det ideella trafiksäkerhetsarbetet i hela landet.

NTF är den organisation som har det mest välutvecklade nätverket för trafiksäkerhetsinsatser av olika slag. En mycket stor del av den verksamheten bedrivs med frivilliga krafter. Cirka 100 000 timmar varje år satsas i frivilligt arbete för trafiksäkerhet och lika många timmar när det gäller utbildning i trafiksäkerhet för olika trafikantgrupper, bland annat genom studiecirklar och annan verksamhet. Skulle den verksamheten skötas av en myndighet eller ett företag skulle kostnaden bli många gånger högre.

Vi kommer att förlora mycket värdefull kompetens genom att NTF nu måste avveckla stora delar av sin verksamhet.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson talade på NTF:s kongress i april 2008 om uppgradering av det frivilliga trafiksäkerhetsarbetet. Då sade hon bland annat: ”Jag vill vara med och uppgradera NTF:s ideella arbete. Det ni gör är oerhört viktigt, inte minst när det gäller att skapa delaktighet och medansvar hos trafikanterna.” Det är beklagligt att infrastrukturministern nu inte står fast vid sina ord utan väljer en helt annan lösning för NTF:s arbete.

Det är allvarligt att inte ge NTF respit och möjlighet att söka nya finansieringsformer innan man börjar dra in stödet. Med den nuvarande tidsplanen ter det sig svårt för NTF att ställa om för att reorganisera NTF för kommande utmaningar.

Enligt regeringens uppgifter ska pengarna inte försvinna från trafiksäkerhetsområdet. Medlen ska finnas kvar som projektmedel hos Vägverket. Det är emellertid knappast möjligt för regeringen att bestämma hur Vägverket använder sina ekonomiska medel. Det finns ingen garanti för en framtida finansiering av det fortsatta organiserade trafiksäkerhetsarbetet.

Med de förändringar som planeras inom Vägverket och med en nyinrättad transportstyrelse kommer det absolut att finnas behov ett fristående opinionsbildande och granskande NTF.

Stockholm den 3 oktober 2008

Kerstin Engle (s)

Ann Arleklo (s)

Ronny Olander (s)

Inger Jarl Beck (s)

Christin Hagberg (s)

Christer Adelsbo (s)