Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en eventuell avveckling av Gotlandstillägget bör ske först efter det att staten infört ett alternativt finansieringssystem som garanterar att godsfrakt kan ske med lastbil eller annan lastbärare mellan Gotland och fastlandet under samma ekonomiska villkor som godstransporter sker på motsvarande sträcka på fastlandet.
Högstprisreglering och Gotlandstillägg har sedan 1970-talet varit förutsättningen för att den s.k. vägprisprincipen för godstransporter mellan Gotland och fastlandet kunnat vara gällande. Riksdagen har sedan mer än 10 år tillbaka beslutat att lagen (1979:1035) med bemyndigande om utjämning av taxor för vissa lastbilstransporter skall upphävas. Avvecklingen skulle ske med 0,2 % årligen från nivån 0,6 % som var gällande 1996. Samtidigt skulle lagstiftningen om högstprisreglering upphävas.
Det fanns vid beslutet om avveckling av Gotlandstillägget och högstprisregleringen farhågor för att konsekvenserna kunde bli negativa för det gotländska näringslivet. Berörda myndigheter fick därför uppdraget att årligen rapportera effekterna av den beslutade avvecklingen till regeringen.
En konsekvens av neddragningen av Gotlandstillägget med 0,2 % blev att förmedlingsföretagen som omfattas av lagen om Gotlandstillägg på lastbilstransporter beslutade kompensera bortfallet genom att lägga på en extra avgift på transportköparens fakturor. Detta påslag innebär att Gotlandstransporterna i vissa fall är 25 % dyrare än om motsvarande godstransport genomförts motsvarande sträcka på land. D v s köparen av en godstransport betalar hela merkostnaden för färjetransporten i förhållande till den totala transportsträckans längd.
Erfarenheten av att avveckla Gotlandstillägget visar att kostnaden för godstransporter ökar. Någon särskild åtgärd har ännu så länge inte vidtagits p.g.a. de negativa konsekvenserna av den hittills genomförda neddragningen med 0,2 %. Däremot beslutade den dåvarande regeringen 1998 att avbryta fortsatt neddragning av Gotlandstillägget för att undvika ytterligare negativa konsekvenser för det gotländska näringslivet.
Sjöfartsverket har under 2008 återigen föreslagit att Gotlandstillägget ska avvecklas. I stället föreslår Sjöfartsverket att merkostnaderna i godstrafiken skall finansieras av staten genom sänkning av den längdmetertaxa som speditörerna betalar för färjeöverfarten.
Sambanden mellan ett växande näringsliv och samhälleligt välstånd bejakas av nuvarande regering. Bibehållande av och tillväxt i det gotländska näringslivet som innebär bättre levnadsvillkor för gotlänningarna förutsätter därför att godstransporterna mellan Gotland och fastlandet sker till ”vägpris”. Eftersom Gotland är en del av nationen Sverige är det därför rimligt att staten är med och tar ett ansvar för att godstransporter kan ske med lastbilar och andra lastbärare på färjor mellan Gotland och fastlandet till samma kostnad som om motsvarande transport hade skett på väg, järnväg och/eller broar i övriga landet.
En eventuell avveckling av Gotlandstillägget i syfte att ersätta det med något annat stödsystem kan inte ske utan en noggrann analys av åtgärdens konsekvenser på det gotländska näringslivet.