Motion till riksdagen
2008/09:T332
av Ulf Nilsson (fp)

Järnväg mellan flygplatserna Kastrup och Sturup


fp1097

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att planera för en utbyggd spårförbindelse mellan Sturup och Kastrup.

Motivering

Malmö Airport, Sturup, har haft en expansiv utveckling av sin flygtrafik sett över många år, trots tillfälliga nedgångar. Samtidigt ökar trycket på Köpenhamns flygplats Kastrup som har byggts ut i omgångar och nu ligger nära Köpenhamns stadsbebyggelse. Det är uppenbart att bägge flygplatserna behövs för att på ett rationellt och säkert sätt tillgodose flygtrafiken i Öresundsregionen. Därför borde det finnas förutsättningar för samarbete mellan de svenska och danska luftfartsmyndigheterna så att trafiken kan fördelas mellan Kastrup och Sturup. Samtidigt kan Sturup utvecklas till södra Sveriges storflygplats.

Närmare hälften av dagens ca 18 miljoner passagerare på Kastrup utnyttjar denna flygplats för att byta plan för vidare resor i Europa. Delar av dagens danska flygtrafik skulle därför delvis kunna flytta över till Sturup. Samtidigt skulle Sturup dels kunna betjäna södra Sverige med inrikesflyg, dels bli Öresundsregionens flygplats för flygtrafiken till Baltikum, Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Med snabba landförbindelser kan också de båda flygplatserna fungera som reservflygplats för varandra.

Om Sturup ska kunna utvecklas behövs strategiska beslut på den svenska sidan sundet i samarbete med Danmark. Det krävs snabba förbindelser mellan de båda flygplatserna. Därför borde en direkt järnvägsförbindelse mellan Kastrup och Sturup prioriteras som ett angeläget framtidsprojekt. Det finns redan en snabb spårförbindelse över Öresundsbron mellan Kastrup och Malmö. Med citytunnelns byggande förkortas restiden mellan Kastrup och Malmö ytterligare. Om sedan järnvägen Malmö–Ystad kompletteras med spår till Sturup, skulle de båda flygplatserna få en verkligt snabb spårförbindelse. Dessutom skulle lokala kommunikationsproblem lösas. I dag är det krångligare att resa kollektivt till Sturup från t.ex. Ystad eller Skurup än att ta sig från dessa orter till Kastrup. Det är nu hög tid att ta med en ny spårdragning i planeringen så att inte annan planering genomförs på ett sätt som försvårar ett järnvägsbygge.

En järnvägsförbindelse mellan Malmö Airport, Sturup, och Köpenhamns flygplats Kastrup har diskuterats och planerats i olika sammanhang de senaste tio åren. En förstudie om en järnväg mellan Malmö och Sturup gjordes på Luftfartsverkets initiativ redan 1999. År 2001 gjordes en fördjupad förstudie, där fyra alternativ till spårdragning studerades. I december 2004 godkände Länsstyrelsen i Skåne en miljökonsekvensbeskrivning av ny järnväg till Sturup med tunnel under flygplatsen. En ny utredning stödd av Region Skåne och projektet Sturupspendeln presenterades våren 2007. Även i Banverkets banhållningsplan för 2004–2015 plan finns förbindelsen omnämnd, men den räknas inte som prioriterad och ingår inte i Banverkets planering. Med tanke på att planeringen av järnväg, vägnät och bebyggelse måste ske utifrån en helhetssyn är det mycket angeläget att en järnvägsförbindelse Sturup–Malmö–Kastrup tas med i planeringsunderlaget för Skåne, även om exakt tidpunkt för genomförande inte slås fast. Det behövs en planberedskap för framtida järnvägssatsningar, och mycket talar för att det är motiverat att bygga järnvägen före 2015. Tillsammans med Luftfartsverket, Banverket samt Svedala, Skurups och Ystads kommuner har Region Skåne bildat en intressegrupp för Sturupspendeln. Man anger 2011 som en realistisk tidpunkt för byggstart.

För den ekonomiska tillväxten i Skåne och Öresundsregionen är det av stor betydelse att dessa och andra infrastruktursatsningar genomförs och att Malmö Airport, Sturup, får utnyttja sina möjligheter att växa.

Stockholm den 3 oktober 2008

Ulf Nilsson (fp)