Motion till riksdagen
2008/09:T321
av Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson (s)

Bunkerolja


s45030

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör verka för att bunkerolja av miljöklass 1 blir tillgänglig i alla Europas hamnar.

Motivering

Utsläppen av dieselavgaser från sjöfarten är ett stort miljöproblem. De allra flesta fartyg saknar katalysator för avgasrening och använder svavelhaltig bunkerolja av mycket dålig kvalitet ur miljösynpunkt. Vissa svenska rederier har installerat katalysatorer och använder bunkerolja av miljöklass 1 i sina fartyg. Ett stort problem för dessa rederier är att det oftast är mycket svårt att få tag på bunkerolja av tillräckligt god kvalitet i andra europeiska hamnar. Bristen på bunkerolja av god kvalitet i Europa förhindrar att katalysatorer installeras på fler fartyg. Därmed får vi onödigt höga luftföroreningar från sjöfarten.

För att inte utvecklingen ska leda till att fler fartyg med katalysatorer stoppas är det nödvändigt att den svenska regeringen agerar kraftfullt för att förmå övriga EU-länder att se till att bunkerolja av miljöklass 1 blir tillgänglig i alla Europas hamnar.

Den socialdemokratiska regeringen gav 2006 Sjöfartsverket med flera i uppdrag att utreda hur ett handelssystem med utsläppsrätter kan utformas för sjöfart. I utredningen, som redovisades i maj 2007, konstateras att det svenska arbetet mot sjöfartens utsläpp av föroreningar har mött erkännande, men efterföljarna har varit få.

Utredningen konstaterar vidare att sjöfartens utsläpp av svavel- och kväveoxider är stora och ytterligare åtgärder för att reducera utsläppen från denna sektor är därför angelägna. Hur detta kan gå till genom utsläppsrätter och andra åtgärder förutsätter vidare analyser och förändringar i internationell rätt.

Klimatberedningen har i sitt betänkande i mars 2008 föreslagit att också sjöfarten på sikt bör inkluderas i EU:s handelssystem med utsläppsrätter och att man bör överväga kompletterande krav på bränsleeffektivitet. Detta understryker behovet av aktivt arbete från regeringens sida i olika internationella sammanhang för att minska utsläpp från fartyg.

Sjöfartsverket har förändrat systemet med farledsavgifter från den 1 april 2008 i syfte att stimulera reningsåtgärder och därmed till en miljövänlig trafik. Det är inte tillräckligt, utan det är nödvändigt att regeringen med kraft fortsätter att driva frågan om sjöfartens utsläpp, där tillgång till bunkerolja av miljöklass 1 är ett viktigt steg.

Stockholm den 1 oktober 2008

Jasenko Omanovic (s)

Eva Sonidsson (s)