Motion till riksdagen
2008/09:T310
av Annelie Enochson (kd)

Kustnära sjöfart


kd509

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avgiftssystemen och investeringsfördelningen mellan de olika transportslagen bör ses över för att skapa ett mer konkurrensneutralt förhållande mellan transportslagen.

Motivering

I en forskningsrapport från 2006 gjord på Internationella Handelshögskolan i Jönköping beräknas att svensk sjöfart sysselsätter ca 220 000 människor. Rederier i Sverige har utvecklat världsledande kvalitetsstandarder med tonvikt på sjösäkerhet och miljöeffektivitet. Sverige exporterar 80 % av allt gods via sjöfarten. På grund av en starkt ojämn fördelning av investeringar för infrastruktur saknas emellertid neutralitet mellan olika transportslag inom landet, både ur ett konkurrensperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv. Bristen på konkurrensneutralitet mellan transportslagen reducerar möjligheterna att utveckla den stora potentialen för inrikes och kustnära sjöfart.

Sjöfarten som transportslag

Som transportslag är sjöfarten det alternativ som i minst utsträckning lämnar ett ekologiskt spår efter sig. Varken underhållskrävande räls eller asfalt behöver läggas på de naturliga vattenvägarna. I förhållande till den stora kapacitet ett enskilt fartyg kan lasta blir utsläppen försumbara. Stora volymer med gods kan transporteras på vatten med mycket liten energiåtgång. Energiåtgången för sjötransport motsvarar endast en sjättedel per kilometerton av motsvarande vägtransporter och halva energiåtgången i jämförelse med järnväg enligt Europakommissionen. Sverige har ett rikt utbud av vattenvägar, via våra 44 000 km långa kuster, men också via kanaler, stora sjöar och naturliga älvar.

I Europa spelar inrikes sjöfart en stor roll för att avlasta vägnätens transporter. 485 miljoner ton gods transporteras av över 200 företag på de inrikes vattenvägarna runtom i Europa. Ett fartyg på Göta älv eller kustgående mot Oslo från Göteborg kan lasta gods motsvarande 104 lastbilar. Avlastningen från vägnätet behövs både från miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt. På den kraftigt ökande vägsträckan på E 6 mellan Oslo och Göteborg kör varannan lastbil från Norge mot hamnen i Göteborg för att därifrån skeppa gods vidare mot resten av världen. Varje dygn passerar enligt Vägverket 1 800 lastbilar Svinesundsbron på väg mellan Oslo och Göteborg. Om denna lastbilstrafik istället företogs till havs skulle belastningen på väg och miljö reduceras kraftigt. Enligt VTI (Väg- och transportforskningsinstitutet) motsvarar vägslitage från en (1) tung lastbil vägslitage av minst 10 000 personbilar. På årsbasis innebär detta motsvarande 180 miljoner personbilar. Slitna vägar utgör en vanlig orsak till allvarliga trafikolyckor.

Transportslagens konkurrensfördelning

Anledningen till att så mycket gods trängs på våra vägar kan främst härledas till den snedvridna konkurrensfördelningen mellan de olika transportslagen. Proportionerna i statliga investeringar mellan transportslagen skiljer sig nämnvärt. Sjöfarten finansierar sitt eget statliga verk genom bland annat farledsavgifter. Varje transportslag måste bära sina egna kostnader, det är också viktigt att varje transportslag får proportionerligt av staten till investeringar. De stora infrastrukturinvesteringar som görs för räls- och asfaltsgående trafik är inte jämförlig med den vattengående. Den svenska insjöfarten likväl som den internationella behöver förbättringar av sina hamnar och utbyggnad av slussar för tillträde till insjöfarleder.

Genom farledsavgifter besitter svensk sjöfart en extra kostnad som inget annat land i Europa avkräver sin sjöfart. Lotsavgifter avkrävs fartyg som är betydligt bättre bekant med svenska vatten än vad de är i utländska där modern teknik ersatt behoven av lotsar. Det är viktigt att de olika transportslagens avgifter upplevs som rättvisa och att de betalar för sina miljökostnader och den infrastruktur som krävs. Dagens avgiftssystem måste ses över för att skapa ett mer konkurrensneutralt förhållande mellan båt, bil och järnväg. Ett konkurrensneutralt transportsystem banar väg för sjöfarten att på rättvisa villkor realisera sin potential.

Stockholm den 3 oktober 2008

Annelie Enochson (kd)