Motion till riksdagen
2008/09:T304
av Kent Olsson (m)

Elektrisk uppkoppling vid fartygshamnar


m1656

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en standard för landanslutning av el till fartyg vid kaj.

Motivering

De flesta fartyg som ligger vid kaj i Sverige har sina hjälpmaskiner i drift för produktion av elektricitet till belysning, ventilation, kylaggregat, pumpar och annan serviceutrustning. Då det idag inte är vanligt med landanslutning av el till fartyg vid kaj drivs dessa hjälpmaskiner ofta med eldningsolja eller i bästa fall med dieselolja. Elektrisk anslutning förekommer dock till färjor i Stockholm och Göteborg, och i Piteå och Göteborg ansluts skogsindustrins systemfartyg. Även i Helsingborg ansluts Öresundsfärjorna när de ligger inne nattetid.

Samtliga hamnar i Sverige bör införa en standard om att förse fartyg med landström. Fördelarna med standardiserad eluppkoppling innebär bl.a. att den lokala miljöpåverkan reduceras avsevärt i form av minskade avgasemissioner och buller. Landström innebär allt större miljönytta ju längre fartygen ligger i hamn. Eftersom elsystemen varierar på landsidan mellan olika länder och även ser olika ut på olika fartyg är det viktigt att det internationella standardiseringsarbetet vidareutvecklas och påskyndas. Det finns exempel på att dylikt samarbete redan pågår, som mellan Sverige och Tyskland inom ramen för International Maritime Organization (IMO).

Uppkoppling till landström är något som tidigare har varit förenat med tidskrävande inkopplingsarbete och höga investeringskostnader. Med fartyg som konstrueras för inkoppling av högspänning och med modern högspänningsteknik bör anslutning från land kunna anordnas med lägre investeringskostnader och med snabbare och enklare inkoppling. Samtidigt medför en standardisering för landanslutning att det på ett enkelt sätt går att inhämta uppgifter från respektive hamn om hur mycket olja fartygen förbrukat vid kaj. Om man ser till totalförbrukning för hela riket så är det inte osannolikt att det rör sig om åtskilliga tiotusental ton.

Stockholm den 1 oktober 2008

Kent Olsson (m)