Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av lagstiftningen på kollektivtrafikområdet och färdtjänstens speciella betydelse för människor med synnedsättningar.
Regeringen har tillsatt en utredning med uppdraget att se över och ge förslag till ny lagstiftning för den lokala och regionala kollektivtrafiken. Förslagen ska tas fram med utgångspunkt i ett tydligt resenärsperspektiv. Utredningen ska också lägga fram förslag på lagstiftning som stärker passagerarnas rättigheter. Utredaren ska i det sammanhanget särskilt beakta behoven hos personer med funktionsnedsättning. Ett av syftena med lagarna om färdtjänst och riksfärdtjänst var att underlätta samordning av de anropsstyrda transportformerna som färdtjänst med den vanliga linjetrafiken. Detta behövs för att skapa en attraktivare service och en effektivare användning av offentliga medel.
Detta ställer emellertid till med problem för människor som lever med någon form av synnedsättning. En samordning av färdtjänsten med den allmänna kollektivtrafiken leder till att det blir möjligt att utnyttja färdtjänst endast under den tid på dygnet som kollektivtrafiken går. Detta i sin tur gör det svårt för en synskadad att leva ett aktivt liv i likhet med andra samhällsmedborgare.
För människor med synnedsättningar är färdtjänsten något mer än en ersättning för den vanliga kollektivtrafiken. Synskadan innebär svårigheter att förflytta sig till platser där man sällan eller aldrig har befunnit sig. Färdtjänsten måste därför ses som en ersättning för att gå, cykla eller att resa med egen bil.
Det är viktigt att dessa aspekter beaktas av kollektivtrafikutredningen. Regeringen bör därför besluta om ett tilläggsdirektiv till utredningen som lyfter fram färdtjänstens speciella betydelse för människor med synnedsättningar.