Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om järnvägslinjen Värnamo–Landeryd.
Att fler personer väljer tåget i stället för bilen för sina resor är en förutsättning för att vi ska kunna kraftigt minska koldioxidutsläppen och rädda klimatet. Därför är det angeläget med en rejäl satsning på järnvägstrafiken inte bara på längre sträckor utan även på kortare sträckor för arbetsresor och liknande.
Kust-till-kust-banan, Vättertåg och Krösatåg är exempel på sådan järnvägstrafik i Jönköpings län som också är mycket uppskattad av invånarna.
Nu är viss lokal järnvägstrafik i Jönköpings län hotad. Otillräcklig tilldelning av resurser till Banverket för underhåll anges som orsak till detta. Regeringen har också gett Banverket i uppdrag att redovisa lågtrafikerade bansträckor som är i behov av upprustning eller som ska läggas ned. Enligt denna redovisning är bandelen Värnamo–Landeryd en sådan.
Nedläggning av järnvägslinjen Värnamo–Landeryd skulle vara djupt olycklig. Möjligheten att åka tåg till Halmstad skulle försvinna, vilket skulle medföra att många resande skulle bli tvungna att ta bilen. Upprustning av stationsområdet i Bredaryd skulle vara helt bortkastad om tågtrafiken upphör på sträckan.
I stället för nedläggning av lokala banor borde trafiken på dem utvecklas. Det gäller inte bara linjen Värnamo–Landeryd, utan även sträckan Nässjö–Hultsfred till Oskarshamn är i behov av utveckling. Banorna måste kunna ha rimlig hastighet för att kunna tillgodose behovet för såväl gods- som persontrafik.
Både Rikstrafiken och Banverket måste få i uppdrag att stödja utvecklingen av järnvägstrafiken i Jönköpings län och säkerställa tågtrafiken på de nu hotade järnvägssträckorna.