Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett system med avbrottsersättning vid teleavbrott enligt samma modell som finns vid elavbrott.
Södra Sverige, inte minst Kronoberg, har på senare år vid upprepade tillfällen drabbats av kraftiga stormar. Ingenting tyder tyvärr på att vi i framtiden kommer att vara förskonade från stormar som får allvarliga konsekvenser.
I stormens spår följer nedfallna träd som drar med sig telefon- och elledningar. Många abonnenter drabbas av elavbrott. Ett ännu allvarligare problem är att det vid den här typen av kraftiga stormar inte går att nå SOS Alarm eller 112. Det ledde i Södra Solberga vid ett stormtillfälle till att ett snickeri brann ned under stormen eftersom ägaren inte kunde komma fram till SOS Alarm eller 112. Ägaren fick då köra bil till ett närbeläget samhälle för att larma, vilket fördröjde räddningsinsatsen med 15 minuter. Fördröjningen på 15 minuter innebar att släckningsarbetet inte kom i gång så snabbt som det borde ha gjort.
Ett annat exempel: I Ljungby kommun slogs 50 procent av de äldres trygghetslarm ut, vilket innebar att ca 300 personer inte kunde få kontakt med hemtjänsten då telefonförbindelsen slogs ut. Trygghetslarmen är beroende av att de fasta telefonförbindelserna fungerar. För de äldre som har skaffat sig en mobiltelefon som en extra trygghet går den oftast inte att använda när stormarna drar fram eftersom även mobilmasterna slås ut. Det tog dessutom oacceptabelt lång tid innan alla åter hade fått fungerande trygghetslarm.
Vårdpersonalen fick då lägga ned mycket möda på att sitta i långa telefonköer för att få kontakt med teleoperatörerna då de betraktas som privatkunder. Att vara nr 87 i kön och samtidigt veta att det är många vårdtagare som behöver hjälp sätter stor press på personalen. Att äldre som har bedömts ha ett behov av ett trygghetslarm står utan denna trygghet borde självfallet inte få förekomma i ett modernt samhälle.
Krav måste ställas på teleoperatörerna att de gräver ned sina ledningar så att telenätet fungerar oavsett väder.
I en tid då teknikutvecklingen går snabbt och vi kan använda våra telefoner för att titta på tv eller ladda ned aktuell information borde det finnas teknik som gör att Telias nät inte slås ut varje gång en storm drar fram över vårt land och skapar nödsituationer.
Men det krävs också ett ersättningssystem till telekunder. Det är nödvändigt att kunderna får kompensation när de drabbas av teleavbrott. Ett ersättningssystem har också den fördelen att det sätter press på leverantören att vidta åtgärder för att förebygga avbrott.
Regeringen bör snarast se över möjligheten till ett ersättningssystem för telekunder likt det som finns för elförsörjningen.