Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav på läkarintyg för äldre bilförare.
Medelåldern i landet blir allt högre och därmed också antalet äldre bilförare. Stigande ålder innebär också att hörseln, synen och andra funktioner blir sämre, samtidigt som den ökande trafiken ställer högre krav på alla trafikanter.
Som bilförare har man ett stort ansvar att upprätthålla god reaktionsförmåga. Att klara komplexa trafiksituationer och undvika olycksrisker kräver också god koncentrationsförmåga. Enligt VTI:s rapport från 2004 orsakar inte äldre bilförare fler olyckor än andra. De är ändå överrepresenterade i olycksstatistiken, eftersom risken för att skadas eller dödas vid olyckor är större än för yngre just på grund av åldern.
En annan undersökning kom fram till att fyra av tio bilförare som omkom i trafikolyckor hade tecken på Alzheimers sjukdom. Demenssjukdomar och andra åldersrelaterade sjukdomar minskar förmågan att ta in och bearbeta information, att göra flera saker samtidigt och att fatta snabba beslut. Allt detta är avgörande faktorer för att klara en stressig trafikmiljö.
Att på förhand bestämma en åldersgräns för körkortsinnehav är svårt. Människor är olika och åldras olika. Vägverket har föreslagit inrättande av trafikmedicinska centrum och trafikmedicinsk utbildning för läkare för att man bättre ska kunna avgöra om en person inte längre är lämplig att köra bil.
Det finns starka skäl att införa krav på läkarintyg vid hög ålder för att garantera att bilförare inte utgör en olycksrisk för sig själva och andra. Regeringen bör därför snarast möjligt se över möjligheten att införa krav på läkarintyg för äldre förare.