Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbyggnaden av E 22.
Väg E 22 är en strategisk transportled som löper genom södra Sverige. Standarden på vägen motsvarar inte de krav på bra trafikled som krävs i ett modernt samhälle. Det gäller både person- och godstransporter. Risken finns att de gynnsamma förutsättningar som finns i Sydsverige, Öresundsregionen och södra Östersjöområdet går förlorade om inte E 22 byggs ut.
Handeln med Polen, Ryssland och de baltiska länderna har ökat kraftigt under de senaste decennierna. Prognoserna visar att handeln i Östersjöområdet kommer att fortsätta växa.
E 22 består i dag av allt från motorväg till sträckor med hastighetsbegränsning på 30 km/tim, rondeller, rödljus och övergångsställen. Det är inte rimligt att den väg som förbinder Sverige med Europa i både öst och väst skall ha små rondeller, rödljus och hastighetsbegränsningar på 30 km/tim.
Regeringen har i den s.k. närtidssatsningen som presenterades 11 och 12 september 2008, visat att stora satsningar planeras på väg E 22. Närtidssatsningen är den enskilt största satsningen på infrastruktur som någonsin gjorts i en budgetproposition. I närtidssatsningen tidigareläggs byggstarten för sträckor som är färdigprojekterade. Närsatsningen innebär bl.a. byggstart för två sträckor i Skåne län och en sträcka i Blekinge län under 2009 och 2010. Mitträcke byggs på två sträckor i Kalmar län och en sträcka i Blekinge län. Satsningen visar att regeringen prioriterar väg E 22. Behovet av att gå vidare och rusta upp hela väg E 22 är stort. Det är därför nödvändigt att projektera för om/nybyggnad av övriga delar av E 22, så att upprustningen kan fortsätta under de kommande åren.
E 22 AB har bildats av Region Blekinge, Region Skåne, Regionförbundet i Kalmar län, Regionförbundet Östsam och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
Syftet med bolaget är dels att visa på den starka enigheten bakom kravet på att bygga ut E 22. En förbättrad standard på E 22 är en av de absolut viktigaste faktorerna för att näringsliv, högskolor och offentlig verksamhet ska kunna utvecklas. Aktiviteten i de nya EU-länderna på andra sidan Östersjön, kräver att infrastrukturen i sydöstra Sverige har en rimlig standard.
I området finns ett antal hamnar med kraftigt ökande trafik både på gods- och passagerarsidan. Hamnutredaren Hans-Owe Birgersson har föreslagit att tio hamnar skall vara prioriterade. Av de föreslagna ligger fyra: Norrköping, Karlshamn, Trelleborg och Malmö i anslutning till E 22. Förutom de tio prioriterade föreslår Birgersson att ytterligare tre, även i framtiden, skall få någon form av statligt stöd. Karlskrona är en av dessa tre. Trafiken mellan Karlskrona och Gdynia nådde ny rekordnivå under 2007. En tredje färja sattes in under maj 2007 för att klara den ökande trafiken. Under det första halvåret 2008 visar lasttrafiken och godsmängden en fortsatt ökning.
För att ta till vara de möjligheter som öppnats med Öresundsbron och den kraftigt ökande färjetrafiken med de nya EU-länderna måste väg E 22:s hela sträckning, från Trelleborg/Malmö i söder till Norrköping i norr, byggas ut till 4-fältsväg. E 22 är sydöstra Sveriges ryggrad.
E 22 AB har bett professor Åke Andersson vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och ekonomie doktor Martin Andersson vid KTH i Stockholm att beräkna samhällsvinsten av en utbyggd E 22.
Andersson och Andersson beräknar att mellan 1 200 och 2 700 nya företag skulle etablera sig kring E 22 om den byggs ut. Det ger mellan 27 000 och 60 000 nya arbeten som i sin tur ger kommunerna skattetillväxt. De båda forskarna har också räknat ut vad en satsad krona i vägutbyggnad ger för avkastning. Väg för 1,88 kronor ger kringvinst på 2,40 kronor.
Det är snart mer än 20 år sedan muren och järnridån föll. Sedan maj 2004 är länderna på andra sidan Östersjön medlemmar i EU. Östersjön som tidigare var en ”vallgrav” som hindrade kontakt, är i dag en bro mellan sydöstra Sverige och de nya EU-länderna på andra sidan Östersjön. Östersjöhandeln har mer än fördubblats det senaste decenniet. Den pågående och framtida utvecklingen i Öresundsregionen, Baltikum och östra Europa skapar nya flöden av trafik och handel runt Östersjön.
I denna utveckling har sydöstra delen av landet och E 22 en nyckelroll.